Újabb lépés a katalán elszakadás felé

Elfogadta tegnap a katalán parlament a függetlenségpárti képviselők azon megállapodását, amely szerint Katalóniában 2017 szeptemberéig újabb, ezúttal kötelező erejű népszavazást tartanak a tartomány Spanyolországtól való elszakadásáról.

Amennyiben a függetlenségre adott igenek győznek, akkor 2018 márciusában alkotmányozó gyűlést tartanak Katalóniában. A határozat leszögezi: „a spanyol állammal való egyetértés hiánya nem ok a referendum elutasítására”.

Közben a katalán parlament elnöke ellen büntetőeljárás megindítását kérte a spanyol alkotmánybíróság az ügyészségtől, mivel Carme Forcadell lehetővé tette, hogy a katalán törvényhozás napirendre tűzze és elfogadja a Spanyolországtól való egyoldalú elszakadás lépéseit tartalmazó előterjesztést júliusban – ismertette az alkotmánybíróság csütörtökön született, egyhangú döntését.

Az alkotmánybíróság határozatának indoklása szerint a katalán házelnök engedetlenséget tanúsított a bírói testület korábbi döntésével szemben, amelyben alkotmányellenesnek minősítette és megtiltotta a függetlenségi kezdeményezéseket. Az elszakadási menetrendet júliusban csak az Együtt az igenért és a Népi Egység (CUP) nevű függetlenségi párt szavazta meg, 72 támogató voksuk elég is volt az elfogadáshoz a 135 fős katalán parlamentben. Az alkotmánybíróság augusztusban felfüggesztette a katalán parlament döntését, és húsz napot adott Forcadellnek, hogy magyarázatot adjon viselkedésére. A katalán parlament elnökének felelősségre vonását egyébként egy tavalyi törvénymódosítás teszi lehetővé, amely szerint 3000-től 30 ezer euróig terjedő pénzbírság, tisztségükből való felfüggesztés és büntetőjogi eljárás várhat azokra, akik nem tartják be az alkotmánybíróság rendelkezéseit.

A spanyol legfelsőbb bíróság közben bejelentette: szintén eljárást indított Francesc Homs, a spanyol parlament katalán képviselője ellen amiatt, hogy a honatya állítólag részt vett az elszakadásról szóló, kötelező erővel nem bíró 2014-es népszavazás szervezésében, miután az alkotmánybíróság betiltotta a voksolást. Artur Mas volt katalán kormányfő és két másik tisztviselő ellen is készülnek vádat emelni a referendumban vállalt feltételezett szerepükért. Spanyolország leggazdagabb régiójában a szeparatisták évek óta próbálják elérni a független katalán állam kikiáltását. Az elmúlt években mintegy félmillióan vonultak az utcákra a 2012 óta a katalán nemzeti ünnepen megrendezett függetlenségi tüntetéseken, 2014-ben pedig mintegy 1,8 millióan.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »