Újabb külügyi fordulat előtt?

Szűk fél éve köszöntöttük hazánkat a veszélyzónában, és az akkor újdonsült külügyminiszter kapcsán ilyeneket találtam írni:

Ha valamikor, most kéne egy profi külügy – de hát ugye, a janicsár jobban kell, mint a profi. Így aztán a profi apparátus és önvédelmi mechanizmusok nélkül léphetünk be a veszélyzónába. És hát olyan külügy sem ártana, amelynek vezetője ismeri a Nyugatot, és nem a keleti illiberális példaképek seggének minden haszon nélküli fényesre nyalásában szerzett szolid gyakorlatot.

Hétfőn Panyi Szabolcs nagyon fontos cikkéből kiderült, hogy amitől akkor tartani lehetett, az bekövetkezett: a keleti nyitás nem hozott érzékelhető és rövid távon is versenyképes előnyöket, és immár hazánk nyugati integrációját veszélyezteti. És ez a veszélyeztetés nem azt jelenti, hogy mi komolyan elfordulunk az évi ötmilliárd eurós többletjuttatást adó uniótól, hanem hogy ők kezdik elhinni rólunk, hogy inkább putyinpincsik vagyunk, és a magyar kormány által következetesen hanyatlónak nevezett Nyugatból ki akarunk iratkozni. Ez nagyjából benne lehetett Merkel mondandójában szépen becsomagolva, a fagyos varsói fogadtatásban csomagolás nélkül, és azt is lehet tudni, hogy a románok is csak biztosra mennek, ha konfrontálódni kell velünk. Ez bizony döglött ló, amiről le kell szállni, már a dakoták is megmondták.

Orbán nem buta, az ösztönös veszélyérzete valószínűleg még működik. Azt, hogy a legbődületesebb ökörségeket inkább leállítja, az internetadó példája megmutatta (érdekes, hogy a vasárnapi boltbezárásnál nem jelzett nála a csengő). Pillanatnyilag 75-80% esélyét látom annak, hogy pár héten belül váltás következik a külügyminiszteri székben, és a szélkakas ismét 180 fokos fordulatot vesz. Ezzel a lehetőséggel pedig az elmúlt évben a Fidesz oroszbarát fordulatát elképesztően simán toleráló támogatói tábornak is számolnia kell. Óceánia Keletázsia ellen visel háborút: Óceánia mindig is Keletázsia ellen viselt háborút; persze a híreket újra át lehet majd írni. De azért csak ésszel: ha megint fordulat jön, az ilyesmiket nehéz lesz röhögés nélkül kibírni, nagyban, de kicsiben is.

Hírdetés

Emlékezzetek Rezsiszilárdra és az internetadó visszavonására.

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:


Forrás:kard.blog.hu
Tovább a cikkre »