Újabb kritikát kapott a magyar menekültpolitika

A magyarországi menekültpolitikát bíráló cikket közölt Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán a The New York Times című amerikai napilap netes kiadásában.

Az írás szerzője emlékeztet a pozsonyi EU-csúcsra, amelyen kiderült, milyen nagy a megosztottság a tagországok között abban, hogy miként kell kezelni a migránsok áradatát.

Nils Muiznieks szerint

nem okozott meglepetést, hogy Magyarország az Európai Unió javaslatait leginkább elutasító országok egyike volt.

A magyar kormány ugyanis már korábban is hozott olyan intézkedéseket, amelyek „ellentétesek az emberi jogok tiszteletben tartásának és a jogállamnak az elveivel” – írta.

Az emberi jogok szempontjának háttérbe szorítását a cikk szerint a magyar kormány menekültpolitikája mutatja a legékesszólóbban. A szerző szerint az átfogó jogszabályi változtatások gyakorlatilag lehetetlenné tették a migránsok számára, hogy menekültstátust kapjanak az országban, védtelenebbé tették a menekülteket, indokolatlanul kriminalizálták a bevándorlókat és a menedékkérőket.

Orbán és az idegengyűlölet

Az írás szerint Orbán Viktor kormánya olyan menetrendet dolgozott ki, amelyet csak intézményesített idegengyűlöletnek lehet minősíteni.

A cikk bírálja a magyar kormánynak azt a törekvését, hogy a migránsokat a magyar társadalomra leselkedő veszélyként állítsa be. Az effajta befeketítő kampány nem újdonság Európában – írja, utalva az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjára, a francia Nemzeti Frontra és az olasz Északi Ligára. „Csakhogy Magyarországon maga a kormány az, amely ilyen valótlanságokat sulykol” – írja a szerző.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »