Újabb kitiltási botrány van készülőben?

Újabb kitiltási botrány van készülőben?

Egy Index.hu által ismertetett közbeszerzés arra enged következtetni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékesei a Xerox Hungary Kft. ügyvezetésével vállvetve új kitiltási botrányt gründolnak. A közbeszerzésben szereplő specifikációk alapján ugyanis felmerül a gyanú, hogy a tenderen a Xerox Hungary Kft. által forgalmazott nyomtatók indokolatlan versenyelőnybe kerültek más beszállítókkal szemben. A cikkben nincs ugyan információ arról, vajon a Xerox indulni kíván-e a tenderen, de épeszű megfigyelő nem gondolhatja, hogy a velük való előzetes egyeztetés nélkül születhetett meg a kiírás. Ha ez így van, akkor a beszerzés ezen szakasza – annak ellenére, hogy üzletkötés még nem történt – máris beleütközik az Egyesült Államok Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) nevű, egyszerűen fogalmazva antikorrupciós törvényébe. A Xerox Hungary anyavállalata egyesült államokbeli székhelyű cég, értelemszerűen a törvény hatálya alá esik. A NAV pedig mint a Xerox partnere szintén szankcionálható.

Az FCPA azon vállalatokat és alkalmazottaikat, amelyek külföldi tevékenységük során korrupcióként definiálható cselekményt vagy annak kísérletét követik el, súlyos bírságokkal és egyéb retorziókkal bünteti. A külföldi illetőségű közreműködőket pedig az Egyesült Államokban található vagyontárgyaik, bankszámláik elkobzásával és befagyasztásával, valamint az országból való kitiltással sújtja. Ezt a Xerox Hungary jogászainak minimum illene tudniuk.

Az Index.hu cikkében hivatkozott kiírás, valamint a potenciális egyéb indulók által hozzáfűzött kérdések minden további nélkül elegendő bizonyítékot jelenthetnek arra, hogy a két fél, azaz a kiíró és a szállító között már eddig is törvénytelen együttműködés létrehozására irányuló tevékenység folyt. Ezáltal a bűncselekmény elkövetésének szándéka látható, illetve ha a tender változatlan tartalommal folytatódik, és urambocsá’ szerződést is kötnek, akkor a cselekmény befejezetté válik. Utóbbi esetben a kiszabható bírság a szerződéskötési érték többszöröse – általában a háromszorosa.

Hírdetés

A portál újságírói jelezték: izgatottan várják a folytatást. Ezt saját, jól felfogott anyagi érdekükből is jól teszik. Ha az amerikai hatóságok a cikk hatására FCPA-vizsgálatot indítanak, a cikk írója úgynevezett whistleblowerré minősül, ami magyarra fordítva a – figyelmeztető sípot megfújó – bejelentőt jelenti. A minősített whistleblower pedig a Dodd–Frank-törvény alapján létrehozott SEC whistleblower reward program rendelkezései szerint a kiszabott bírság bizonyos részét jutalomként kaphatja meg. Mindez akkor van így, ha az amerikai hatóságok a cikk megjelenése előtt még nem értesültek az előkészületben lévő ügyletről – és persze ha megállja a helyét a feltételezésük, miszerint a NAV szakmailag értelmezhetetlen okokból azt gondolja, hogy neki csak és kizárólag a Xerox nyomtatók felelnek meg.

Utóbbi esetben ismét tanúi lehetünk egy kitiltási botránynak, amely jó eséllyel a választások előtt robbanhat. Mi sem hiányzik kevésbé a magyar kormánynak, közelebbről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal első emberének.

http://mno.hu/

A hivatkozott cikknek egyéb hatása is lehet. Emlékeztetőül: az úgynevezett Bunge-ügyben a rendőrség szintén egy cikk megjelenése után indított nyomozást. Az is az Index.hu-n jelent meg. Kíváncsian várom, vajon – az ügyészségi gyakorlattal ellentétben – a rendőrnyomozók a munkaidejükben olvasnak-e újságot. 2015-ben olvastak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »