Újabb karikatúráért járt halál

Egy jordániai író és politikai aktivista a Facebookon közzétett rajz miatt érkezett az ammáni bíróságra, hogy az iszlám megsértése miatti vádakra feleljen. Megölték, mielőtt bejutott volna.

Jordánia legelvakultabb muszlim hívői jó pár hete világossá tették, hogy Nahed Hatrnak fizetnie kell, amiért gúnyt űzött az iszlámból.

Amikor az ötvenhat éves író és politikai aktivista vasárnap megjelent az ammáni bíróságon, hogy feleljen az ellene felhozott vádakra, egy felfegyverzett férfi három golyót eresztett a lépcsőn felfelé haladó Hatrba, annak családja és barátai szeme láttára. A lövöldözőt a férfi bátyja kapta el a szakállánál fogva.

A sértő karikatúra

Az írót augusztus 13-án tartóztatták le, miután az iszlám vallást sértő karikatúrát tett közzé Facebook-oldalán. A rajzon egy dohányzó, szakállas férfi látható két nővel az ágyban, amint arra kéri Istent, hogy hozzon neki bort és kesudiót. Hatr pár perccel később törölte a karikatúrát, mivel az sokaknál kiverte a biztosítékot, és gyalázkodó bejegyzések árasztották el az oldalát. Később magyarázatot fűzött a rajzhoz: azt mondta, a terroristákat akarta kigúnyolni, az Iszlám Állam tagjait és azok torz hitvallását. Isten szentségéből semmiképp sem akart viccet csinálni.

Magyarázatával azonban elkésett, ugyanis a hatóságok szerint Hatr megsértette a törvényeket azzal, hogy több ember előtt közzétette a rajzot. Az iszlám vallás megsértésével és rasszizmussal vádolták meg, letartóztatták, majd óvadék ellenében szeptemberben szabadlábra helyezték.

A Jordániában született Hatr az ország keresztény kisebbségéhez tartozott. Írásaiban heves kritikával illette az ammáni vezetést és magát a királyt. Nézeteit baloldalinak, kommunistának titulálták, többször került börtönbe politikai aktivistaként. Vehemensen védte a keresztény arabok jogait, támogatta, hogy akár fegyverrel is megvédjék magukat olyan terrorszervezetektől, mint az IÁ, az al-Káida vagy az an-Nuszra Front. Ezen felül lelkes híve volt Bassár el-Aszad szír elnöknek.

Jordánia nyomás alatt

A Hatr elleni, fényes nappal elkövetett merénylet arra is rávilágít, milyen helyzetbe került a több oldali nyomás hatására Jordánia. Egy háborúk dúlta térségben kell fenntartania a törékeny egyensúlyt az országban élő törzsek, a bevándorló palesztinok, a dzsihádista csoportok és a most már több mint hatszázezer szíriai menekült között.

Az ország Washington egyik fontos szövetségese, évente több milliárd dollár segélyt kap. A helyi vezetés ezért is próbálja a területén élő iszlamistákat kontroll alatt tartani.

Az Egyiptomból kirekesztett, iszlám állam létrehozását szorgalmazó Muszlim Testvériség a két héttel ezelőtti választáson politikai szárnyán keresztül bekerült a jordán parlamentbe. A királyság vezetői ezért attól tartanak, hogy már nemcsak a közelben dúló szíriai polgárháborúból jöhetnek át a szélsőségesek, hanem akár az ország határain belül is felerősödhetnek a szélsőséges iszlamista nézetek. Igaz, ennek némileg ellentmond, hogy a Muszlim Testvériség politikai szárnya nyíltan elítélte a Hatr ellen elkövetett bűncselekményt.

Miért?

Hatr családja szerint az író halála is a kormány tehetetlenségének az eredménye. „Ha a hatóságok azt hitték, hogy letartóztatásával csillapítják az erőszakos csoportok dühét, nagyot tévedtek. Láttam az élettelen, véres testét, ahogy a két gyereke is. És miért? Egy Facebookon közzétett karikatúra miatt!” – nyilatkozta egy interjúban pár órával a lövöldözés után Hatr felesége.

„Nahed elnézést kért. És a kormány a számos halálos fenyegetés ellenére nem tudta megvédeni. Több hívást is lejátszottunk a kormányzónak, amelyekben azzal fenyegették, hogy kitépik a szívét a mellkasából. De a kormányzó a füle botját sem mozgatta” – tette hozzá egy másik rokon.

Hatr halála után pár órával több száz tüntető ment ki az utcákra, hogy tiltakozzanak és lemondásra szólítsák fel a kormányt, főként a belügyminisztert.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »