Újabb jogsértés a népszavazás kapcsán

Jogsértőnek ítélte pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az újpesti jegyzőnek a népszavazáson való részvételre és érvényes szavazat leadására buzdító levelét.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással. Beadványában azt írta, a IV. kerületben ételcsomagot osztottak, a csomagban pedig benne volt Tahon Róbertnek, az újpesti jegyzőnek a levele, amiben a vasárnapi népszavazáson való részvételre és érvényes szavazat leadására buzdított.

Jogsértő levelekIsmert, a Kúria jogsértőnek minősítette a kormány külhoni magyaroknak küldött levelét. A bíróság szerint a kormány olyan adatbázist használt a levelek kiküldéséhez, amelyre nem lett volna joga, ezért eltiltotta a további jogszabálysértéstől.

Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta, állapítsák meg, hogy a jegyző a levéllel megsértette a választás tisztaságára, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket, és tiltsák el a jegyzőt a további jogsértéstől.

Azt is megmondta, merre kell ikszelni

Mint mondta, a helyi önkormányzatok népszavazási kampányban való részvétele kapcsán a Kúria kifejtette, hogy a helyhatóságok a népszavazási kampányban részt vehetnek, akár a részvételre buzdításon túl is. Ugyanakkor – tette hozzá – a jegyző a helyi választási iroda, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője is, ezért a kampánytól távol kell magát tartania. Patyi András kitért arra, hogy a jegyző a levélben nemcsak a részvételre buzdít, „hanem a részvétel mellett a meghatározott irányú szavazásra is történik utalás”, ez pedig sérti a választás tisztaságának és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét.

Az NVB egyhangú döntéssel megállapította a jegyző jogsértését.

Betörtek a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban a kétfarkúak

A testület egy másik határozatában egyhangú döntéssel azt állapította meg, hogy a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban törvényt sértettek azzal, hogy szeptember 21-én az egyik tanteremben kihelyezték a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik plakátját. A határozat indoklásában hivatkoztak arra, hogy oktatási intézményben kampánykiadványokat nem lehet elhelyezni, mert azzal megsértik a választási eljárás alapelveit.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük öt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »