Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

A június 9-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek – pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek – állíthatnak, valamint azon – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Az EP tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba a június 9-ei választásokra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Mivel a bejelentések megfeleltek a követelményeknek, az NVB nyilvántartásba vette az Európai Parlament (EP) képviselőinek választására és az önkormányzati választásra a Magyar Munkáspártot, a Nemzetegyesítő Mozgalom elnevezésű pártot, a Momentum Mozgalmat és a Második Reformkor Pártot.

Az önkormányzati választásra nyilvántartásba vette a Civil Magyarok Szövetségét, az Összefogás Füzesabonyért Egyesületet, a Patrióta Békéscsaba Mozgalom Egyesületet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnevezésű egyesületet és a Tegyünk Együtt Kalászért Egyesületet.

Az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig nyilvántartásba vette a Magyarországi Horvátok Szövetsége Egyesületet, a Krug Művészeti Egyesületet, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségét, a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesületet, a Szerb Kultúra és Sport Támogatóinak Egyesületét, a Syllogos Magyarországi Görögök Kulturális Egyesületét, az Örmény Ifjúsági Egyesületet, az Örmény Fiatalokért Egyesületet, az „Örmény Kulturális és Információs Központ” Egyesületet, az Ozvena Budapesti Szlovák Kórust és az „Erdélyi Örmény Gyökerek” Kulturális Egyesületet.

Az NVB a Civilek Nagykovácsiért Egyesület jelölőszervezetként való nyilvántartásba vételét visszautasította, mert nem az arra jogosult jelentette be. A Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata Kulturális Egyesülete nyilvántartásba vételét az örmény nemzetiségi választásra pedig azért utasította vissza, mert az alapszabálya szerint a szervezet célja egy multikulturális nemzetiségi társulat létrehozása, képviselete, abban nem szerepel kifejezetten az örmény nemzetiség egyértelmű képviselete.

Hírdetés

Az NVB határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet ellenük jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

Jelöltet, illetve listát az a szervezet állíthat, amely a választás kiírása után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. A jelölőszervezeteket a Nemzeti Választási Bizottság és a területi (vármegyei) választási bizottságok veszik nyilvántartásba, attól függően, melyiknél jelentették be a jelölőszervezetet.

A nyilvántartásba vétel feltétele párt és egyesület esetében is, hogy a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szerepeljenek, oda jogerősen be legyenek jegyezve már a választás kitűzésekor.

Nyilatkozniuk kell a jelölteknek és jelölőszervezeteknek a nyilvántartásba vételhez továbbá arról, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatására külföldi támogatást és belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást, névtelen adományt vagy ezekből származó vagyonelemet az adott választásra nem használnak fel. Nemzetiségi szervezet esetében további feltétel, hogy az alapszabályában 2021. január 1-jétől rögzített célja legyen az adott nemzetiség képviselete.

A jelölőszervezeteket a különböző választásokra kérelem alapján, egy eljárásban veszik nyilvántartásba, és minden lehetséges választáson jogosultak lesznek részt venni. Ennek alapján a pártokat az EP- és az önkormányzati választásokra, az egyesületeket az önkormányzati választásra, a nemzetiségi szervezeteket az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra veszik nyilvántartásba.

A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek leghamarabb április 20-án vehetik át az ajánlóíveket.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »