Újabb iszlamista támadás Németországban

Egy olyan 27 éves szíriai férfi robbantott vasárnap éjjel a bajorországi Ansbachban, aki menedéket kért Németországban, de kérelmét elutasították – jelentette be hétfő hajnalban Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter.

alószínűleg iszlamista öngyilkos merénylet történt Ansbachban vasárnap éjjel – foglalt állást hétfő reggel a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter.

„Személy szerint én úgy értékelem a történteket, hogy sajnos nagyon nyilvánvaló, hogy igazi iszlamista öngyilkos merénylet történt” – vélekedett Hermann.

Egy 27 éves szíriai férfi robbantotta fel magát a bajorországi település belvárosában. A robbantásban csak ő halt meg, de 12 másik ember is megsebesült, hárman közülük súlyosan. A férfi két évvel ezelőtt érkezett Németországba, menedékkérelmet nyújtott be, amelyet viszont a német hatóságok egy éve elutasítottak. A férfit azonban a szíriai helyzetre való tekintettel nem utasították ki az országból.

A támadó egy zenei fesztivált akart „meghiúsítani”, melyen mintegy 2500-an vettek részt, de nem jutott be a helyszínre, mert nem volt belépője. Miután a bejáratnál visszafordították, önmagát robbantotta fel. A miniszter tudatta: nem világos, hogy a férfi eleve öngyilkos akart lenni, vagy másokkal is végezni akart. Korábban már kétszer is próbálta megölni magát. A miniszter mindazonáltal hozzátette: nem zárható ki, hogy szélsőséges iszlamista terrortámadás történt, a hátizsákban lévő robbanóanyag pedig elegendő lett volna ahhoz, hogy sok embert megöljön és megsebesítsen.

„Aki Németországban kér védelmet, annak teljes mértékben tiszteletben kell tartania a németországi jogrendet és a német népet” – hangoztatta a bajor belügyminiszter.

A tartományi belügyminiszter arra is kitért, hogy egyelőre nem tudja, miért tagadták meg a férfi menedékkérelmét, de az elutasítás okát még a nap folyamán tisztázni fogják a szövetségi menekültügyi hatóság segítségével. A politikus felháborítónak nevezte, hogy bárki is visszaéljen a humanitárius menedékjoggal.

A helyi rendőrfőnök-helyettes, Roman Fertinger tudatta: találtak egy mobiltelefont, és utána fognak nézni, hogy a merénylő kivel állt kapcsolatban, kikkel kommunikált.

A szíriai férfi két évvel ezelőtt érkezett Németországba. Menedékkérelmét egy éve utasították el, de a szíriai helyzetre való tekintettel nem toloncolták ki az országból.

A merénylet egyetlen halálos áldozata maga a támadó, további tizenketten pedig megsebesültek, hárman közülük súlyosan.

Pokolgépes merénylet történt Ansbachban

Ansbach polgármestere szerint robbanószerkezet okozta azt a detonációt, amely egy embert megölt, tizenegy másikat pedig megsebesített a város központjában található egyik étteremben vasárnap késő este.

A bajor tartományi belügyminisztérium szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy a robbanás nem baleset volt, gyanítható, hogy szándékos támadás történt. Joachim Hermann bajor belügyminiszter úton van a helyszínre.

A rendőrség arról tájékoztatta a sajtót, hogy tudomásuk szerint az a férfi halt meg, akinél a robbanószerkezet volt, de a hatóság egyelőre nem beszél öngyilkos merényletről.

A robbanás vasárnap 22 óra körül történt egy szabadtéri, zenei fesztivál közelében. Egy szemtanú nagy durranásról számolt be a sajtónak. A fesztivál résztvevőit evakuálták. Ansbach óvárosát teljesen lezárták. Egyelőre az ott élőket sem engedik be. A belvárosban rengeteg a mentő, a levegőben pedig keresőlámpás helikopter köröz.

Korábban az NTV tévécsatorna még arról számolt be, hogy a hatóságok gázrobbanásra gyanakszanak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »