Újabb ingatlanbuborékot indíthat el a kormány intézkedése

Újabb ingatlanbuborékot indíthat el a kormány intézkedése

Újabb ingatlanbuborék kialakulásához vezethetnek a kormány otthonteremtéssel kapcsolatos intézkedései – a Hír TV-nek nyilatkozó szakember szerint. Bírálja a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló kormányzati nyilatkozatokat a legnagyobb magyar bank elnöke is. A szocialisták pedig azt kérik az államfőtől, hogy ne írja alá a rohamtempóban elfogadott jogszabályt.

„Hárommillió forinttal megemeljük a támogatást azok számára, akik otthont szeretnének teremteni, az otthonteremtés körét bővítettük” – mondta Lázár János kancelláriaminiszter, aki a kormány új otthonteremtési támogatását dicsérte múlt heti kormányinfóján. A nemzeti otthonteremtési közösséget (nok) sikerintézkedésnek tartja Lázár János, szerintük az a lakástakarék-pénztárak versenytársa lesz. „Erőteljes csúsztatás, hogy a lakástakarék-pénztárakkal hasonlítják össze a nokot, hiszen a lakástakarék-pénztárnál a támogatott betéteknek a mértékét 2003-ban állapították meg. Ma a lakástakarék-pénztári ügyfelek átlagos betétállománya körülbelül 500 ezer forint, tehát természetes, hogy ilyen betétállomány mellett, ehhez kapcsolódó hitellel, még ha egyébként több családtagnak is van lakástakarék-pénztári szerződése, nehéz új lakást építeni” – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

A csok és a nok a közgazdászok szerint sincs megfelelően átgondolva. A Hír TV-nek nyilatkozó szakember azt mondja: már az intézkedések bejelentése után jelentős áremelkedés kezdődött az ingatlanpiacon. Ám előreláthatólag ez nem tart sokáig, Mellár Tamás azt mondja: a folyamat vége az lehet, hogy a lakásárak hirtelen zuhanni kezdenek, és az ingatlanok értéke már a hiteleket sem fogja fedezni. „Ingatlanbuborék is keletkezhet, merthogy olyan emberek kapnak majd hiteleket, akik nem biztos, hogy ezt hosszú távon tudják majd menedzselni, finanszírozni ezt az egész dolgot, de fizetőképessé teszik őket átmenetileg, és amikor egy rosszabb konjunkturális helyzet jön, vagy bejön egy inflációs időszak, akkor ki fog derülni, hogy nem tudják majd fizetni ilyen kedvezményes formában sem” – vélekedett Mellár Tamás közgazdász.

A nemzeti otthonteremtési közösséget bírálja az ellenzék is. A szocialisták azt kérik az államfőtől, hogy ne írja alá a szerintük kormányközeli cégekre szabott, piramisjátékra hajazó nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényt. „Mindenki látja itt az elmúlt egy héten, milyen gyorsan beküldték, úgy el is fogadták, és igyekeznek róla nem beszélni, mert pontosan látszik, hogy személyre szabott jogalkotás történt, valójában azt a társadalmi célt nem tudja elérni. De nem megoldás erre ez a típusú állami garancia nélküli, amúgy az Országos Betétbiztosítási Alap nélküli, egyszerűen egy piramisjátékra hajazó törvény elfogadása” – mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Tóbiás József azt tartaná a legjobbnak, ha Áder János az Alkotmánybíróságnak küldené meg az erőltetett menetben, kevesebb mint két nap alatt elfogadott jogszabályt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »