Újabb ígéret: megoldódhat az oltóanyaghiány

Újabb ígéret: megoldódhat az oltóanyaghiány

Hamarosan megoldódik az immár hónapok óta tartó oltóanyaghiány, ígéri immár sokadjára az egészségügyi tárca, Valentin Popescu minisztériumi szóvivő szerint kedden 115 ezer adagot vettek át a csecsemőkorban beadandó hexavalens vakcinából.

oltas_4_or_b

Az Agerpresnek úgy nyilatkozott, hogy a kötelező oltóanyagot a következő időszakban juttatják el a megyei egészségügyi igazgatóságokhoz, ahonnan átvehetik majd a háziorvosok. Arról is beszámolt, hogy október 31-éig újabb 140 ezer adag oltóanyag érkezését várja a minisztérium.

A hatkomponensű oltóanyag torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, gyermekbénulás, hepatitis B fertőzés és a Haemophilus-baktérium okozta betegség ellen véd, ezt ingyenesen biztosítja a szaktárca a kisbabák számára. Romániában immár hónapok óta hiány van a készítményből, miután a szaktárca a szerződésbe foglaltak be nem tartása miatt nyáron felbontotta az együttműködést a készítményt biztosítani hivatott Polisano beszállítócéggel. Emiatt az ország számos megyéjében hónapok óta akadozik a kötelező védőoltások beadatása, Sandra Alexiu, a Háziorvosok Országos Szövetségének elnöke egy múlt heti konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy Romániában a hexavalens oltóanyagon kívül a tetanusz és a kanyaró elleni védőoltás is hiányzik.

Mindez olyan körülmények között, hogy a szaktárca pár hete még arra hívta fel a figyelmet, hogy a kötelező védőoltások megtagadása miatt az ország számos térségében kanyarójárvány van, idén ugyanis a tavalyi sokszorosára nőtt a megbetegedések száma. A minisztérium emiatt az oltási törvény szigorítását ígérte, miközben az elmúlt hónapok során maga sem volt képes biztosítani a kötelező oltóanyagot.

A háziorvosok szerint az elmúlt hónapokban tapasztalt vakcinahiány feje tetejére állította az oltási menetrendet. „80 csecsemőből, akit be kellett volna oltani, tíznek sikerült beadni időben a hexavalens vakcinát” – mesélte a Ziarul Financiarnak egy bukaresti ápoló. Elmondta, az említett kisbabákat annak köszönhetően sikerült immunizálni, hogy szüleik megvásárolták a mintegy 300 lejes oltóanyagot. Erre egyébként számos anyuka és apuka hajlandó lett volna annak érdekében, hogy kisbabája megkaphassa a három szakaszban beadandó oltóanyagot, ehhez azonban egy ideje már a gyógyszertárakban sem lehet hozzájutni.

Kiss Ágnes kolozsvári anyuka a Krónikának arról számolt be, hogy kisfia júliusban kellett volna megkapja a hexavalens vakcina harmadik adagját, de az oltóanyaghiány miatt erre nem kerülhetett sor. Mivel háziorvosa nem tudott ingyenes vakcinával szolgálni, egy magánkórházban adatta volna be pénzért a készítményt, de mire sorra kerültek, itt is elfogyott a készítmény. Elmondta, az exotikus betegségek elleni oltások beadására szakosodott rendelőkben próbált érdeklődni a gyógyszer iránt, de itt sem sikerült találni, holott szakemberek szerint kisfiának – aki már betöltötte az egy évet – legkésőbb decemberben meg kellene kapnia a harmadik adagot ahhoz, hogy a korábbiak ne vesszenek kárba.

Mint arról beszámoltunk, az egészségügyi minisztérium augusztusban azért bontotta fel a szerződést a Polisano céggel,mert a beszállító nem tudta teljesíteni a szerződésben vállaltakat, és biztosítani a kért oltóanyag-mennyiséget. A vállalat késlekedése miatt idén több ízben is csak a határidő után tudták beadni a készítményt a csecsemőknek, ezért döntött úgy a szaktárca, hogy a továbbiakban nem működik együtt a vállalattal. A 42 millió lejes szerződést a minisztérium az Unifarm cégnek adta, amely 225 ezer adag, európai uniós országoknak szánt hexavalens oltóanyag leszállítását vállalta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »