Újabb határidő a területalapú támogatások kifizetésére

Újabb határidő a területalapú támogatások kifizetésére

Még mindig nem kezdték el a tavalyi területalapú támogatások kifizetését, habár már többször ígéretet tettek erre. Pénz most sem jön, helyette egy újabb ígéret a mezőgazdasági minisztertől: április 8-ától utalnak.

oszi vetes vn 005_b

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter múlt év decemberében azt mondta: „a masszív kifizetések csak majd jövő év (2016 – szerk. megj.) februárjában kezdődhetnek el. Ezt követően januárban elmondta, hogy tárgyalt a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) országos vezetőivel, kezdetben 2016. április 27-ében egyeztek meg a kifizetések megkezdését illetően, ám közben egyeztettek a számvevőszékkel is, így sikerült egy hónap előnyre szert tenni. „Remélem, hogy legkésőbb márciusban megkezdhetjük a kifizetéseket” – mondta januárban Achim Irimescu miniszter.

Ezzel szemben idén március 7-én a következőket nyilatkozta a szaktárcavezető: a területalapú támogatások kifizetése április 8-án elkezdődik. Hozzátette, ellenőrizte a tisztviselőket, azok a hétvégi napokon is dolgoznak, hogy teljesíteni tudják a felvállalt határidőket. „Van egy határidőnaptáram, amelyben az áll, hogy április 8-án elkezdjük fizetni a támogatásokat, és március elsején elkezdjük átvenni a támogatási kérelmeket. E határidőket be kell tartani. Ellenőriztem az APIA tisztviselőit, s azok valóban dolgoztak a hétvégi szabadnapokon” – mondotta a mezőgazdasági tárca vezetője.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a 2015-ös évre az egységes támogatási rendszerben az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap által nyújtott területalapú szubvenció értéke 77,42 euró hektáronként. Az idei évre érvényes támogatások 220 euróra rúgnak hektáronként az 5–30 hektár közötti területekre, 170 euró a 30 hektár felettiekre. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szarvasmarhatartóknak csak március végén kezdik el a támogatási összegek kifizetését, és június végén ér véget a fizetési időszak.

Az uniós rendelkezések szerint a földalapú támogatások előlegét minden év november 30-áig ki kellene fizetni. Ha ez nem történik meg, a továbbiakban előleget nem, hanem a teljes összeget kell folyósítani a jogosultaknak. A teljes összeget viszont csak akkor lehet kifizetni, ha már megtörténtek az ellenőrzések. Az európai rendelkezések szerint tehát június 30. az utolsó kifizetési nap.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »