Újabb hatalmas földbirtokhoz jutott a nemzet gázszerelője

Mészáros Lőrinc csaknem 4 ezer hektárral gyarapodott

Összesen 3960 hektár bérelt állami földterülethez jutott Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester azzal, hogy megszerezte a korábbi Herceghalmi Kísérleti Gazdaság (HKG) Zrt. jogutódjaként működő herceghalmi Agrosystem Zrt.-t. A korábbi állami HKG 2001-es privatizációjakor a vállalattal együtt a nemzeti földalap 50 éves haszonbérletbe adta az állami földeket, amelyek közül tavaly 1518 hektárt, az idén 812 hektárt írtak ki nyilvános értékesítésekre. Hiába adják el azonban a földeket, azok 2051-ig továbbra is az Agrosystem használatában maradnak.

Jelentős állami földterületek birtokába jutott az agráriumban is gőzerővel terjeszkedő Mészáros Lőrinc azzal, hogy a közelmúltban megszerezte a herceghalmi Agrosystem Zrt.-t. Nemrég az Átlátszó írt arról, hogy az Orbán Viktor bizalmasának tekintett felcsúti polgármester és felesége 50-50 százalékos arányban megvásárolta Kenyeres Sándor ingatlanmilliárdostól a herceghalmi Talentis Gropu Zrt.-t, amely az Agrosystem Zrt. tulajdonosa is. Az Agrosystem a korábbi Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Zrt. (jog)utódjaként működik, amely viszont a hasonló nevű állami gazdaság 2001-es privatizációja után jött létre. Az akkori magánosítás érdekessége, hogy a privatizált HKG szokatlanul hosszú időre, 50 évre kapott használatba állami földterületeket, miként több más, annak idején értékesített állami agrárcég is. Ez volt a helyzet például a Simicska Lajos nagybefektetőhöz tartozó Mezort Zrt. agrártársaságainál is. Az Agrosystem Zrt. összesen 3960 hektár földterületet bérel az NFA-tól, és minden ingatlan bérleti ideje 2051. 08. 31-én jár le – közölte az agrárszektor.hu-val a nemzeti földalap. Így azzal, hogy Mészáros Lőrinc a Telantis révén az Agrosystem tulajdonosává vált, hosszú időre ekkora bérelt állami földterülethez is jutott. Ezzel tovább gyarapította földbirtokait, amelyeket a tavaly megtartott állami földárveréseken tényleges földtulajdon-vásárlásokkal is jelentősen bővített.

Az NFA tájékoztatása szerint az elmúlt évben meghirdetett, illetve idén márciustól folytatódó állami földértékesítések kiterjednek a herceghalmi cég földjeire is. Az Agrosystem bérelt területeiből a tavaly év végén zárult, első földeladási szakaszban összesen 1518 hektárt hirdettek meg, amelyből ténylegesen 765 hektárt adtak el. Az idén pedig árverésekkel 784 hektárt, hirdetményekkel 28 hektárt kívánnak értékesíteni. Azoknál a földeknél, amelyeket sem az elmúlt évben, sem az idén nem hirdettek meg, a védettség, az erdővel való érintettség vagy más ok nem teszi lehetővé az eladást – közölte az NFA. Hiába lesznek azonban az értékesítések után új tulajdonosok, az eladott földek 2051-ig az Agrosystem használatában maradnak. A cégnek legfeljebb azzal kell számolnia, hogy az új tulajdonosok a tavaly elfogadott szabályozás nyomán egyoldalú bérletidíj-emeléseket kezdeményeznek, ha a társaság 2001-ben kötött szerződéseiben irreálisan alacsony bérleti díjak szerepelnek a piaci árviszonyokhoz képest.

Forrás: Agrárszektor/kuruc.info.hu

Amikor minden nagyon rossz irányba fordult:

 

Emlékeztető: „A kormány nem vállalkozást ösztönöz, baráti oligarchahálózatot épít ki. Ezt bizonyítja, hogy amikor összeveszett a miniszterelnök Simicska Lajossal, akkor minden pozíciójából elkezdték kiszorítani és az új csókosokat próbálják helyzetbe hozni. És Mészáros Lőrincet vagy Garancsi Istvánt sem azért támogatja, mert ezzel egy-egy szektort ösztönöz, hanem azért, hogy a politikai hatalmát megtámasztja néhány nagyvállalkozó, ráadásul mivel egy koncentrált-centralizált szféráról van szó, csak pár szereplővel kell kiegyeznie – és ezek az oligarchák gazdasági oldalról biztosítják a hatalmat.” (Részlet a Csak az első éjszaka joga hiányzik című, Mellér Tamással készült interjúból)

 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »