Újabb gyilkos kórházi fertőzés

Újabb gyilkos kórházi fertőzés

Fennáll a gyanú, hogy kórházi fertőzés nyomán vesztette életét Neamț megyében egy újszülött, akinek ikertestvérénél kimutatták a baktériumot.

0concurs-spital_b

Hírügynökségi jelentések szerint a július 9-én világra jött ikerpár egyik tagja néhány nappal később életét vesztette a Piatra Neamț-i kórházban, amelynek orvosok a koraszülötteknél gyakran fellépő agyvérzésnek tulajdonítják a halál okát. Ezt követően a szülők kezdeményezésére életben maradt gyermeküket a iași-i Cuza Voda-szülészetre utalták át, ahol kiderült, hogy a baba a Klebsiella baktériummal fertőződött, mégpedig minden bizonnyal a Piatra Neamț-i kórházban. Maria Stamatin, a jászvásári szülészet igazgatója vasárnap elmondta, a csecsemőt mesterségesen táplálják, állapota stabil. A szülők közölték, eredetileg mindkét gyermeküket át akarták szállíttatni a iași-i kórházba, ám kérésüket eredetileg megtagadták.

A mostani immár a sokadik botrány, amely megrengeti a romániai egészségügyet. Egy orvos jóvoltából nemrég olyan videofelvételek láttak napvilágot, miszerint az égési sérülteket kezelő bukaresti kórházban egy páciens sebében légylárvák nyüzsögnek. Korábban a Hexi Pharma cégről derült ki, hogy hétszeresen felhígított fertőtlenítőszert adott el a piacihoz képest tízszer magasabb áron háromszáz hazai kórháznak. Szakemberek szerint a bukaresti Colectiv klubban tavaly októberben történt, 64 halálos áldozatot követelő tűzvész áldozatainak egy része a kórházban, nozokomiális fertőzés következtében hunyt el, holott megmenthető lett volna, ha a kórházi fertőzések megelőzése hatékonyabb lenne az országban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »