Újabb gyanús iratok tűntek fel a Welsz-hagyatékban

Simon Gábor azt állítja: a vállalkozó ráijesztett, ezért adott neki megbízást.

További bissau-guineai útlevelek kerülhetnek elő néhai Welsz Tamás iratai közül, és újabb gyanúsítások várhatóak. Ilyen útlevele volt a vád szerint Simon Gábornak, az MSZP volt elnökhelyettesének is, aki a perében azt vallotta: Welsz csőbe húzta őt.

Még vizsgálja a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) néhai Welsz Tamás teherautónyi iratát, amit a 2014. március 20-án furcsa körülmények között öngyilkosságot elkövetett üzletember aznap akart átadni a hatóságoknak. A főügyészség szóvivője, Nagy Andrea elmondta: a nyomozás határideje november 14. Úgy tudjuk, sorra kerülnek elő a közelebbről meg nem nevezett, gyanús iratok, így a nyomozás határidejét várhatóan meghosszabbítják. A vizsgált dokumentumok között állítólag ismert vállalkozók, illetve a fekete- és a szürkegazdaság határán működő, politikai pártok holdudvarához is köthető „üzletemberek” pénzmosásai-nak a nyomai is megtalálhatók, csakúgy, mint befolyásos emberek vagyon­eltüntetéseinek bizonyítékai. Halála napján Welsz a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozóinak kompromittáló iratokat kívánt átadni. Útközben a rendőrautóban rosszul lett, majd egy mentőállomáson elhunyt. Eddig három embert – nem közszereplőket – gyanúsítottak meg közokirat-hamisítással, miután a lefoglalt iratok között megtalálhatták a nyomozó ügyészek a fotójukkal ellátott, más nevére szóló bissau-guineai útlevelük másolatát. Információink szerint hamarosan további gyanúsítások várhatók, és az sem zárható ki, hogy közszereplő is lesz közöttük.

Welsz Tamásról köztudott volt egyes üzleti és politikusi körökben, hogy afrikai diplomata-útlevelek is beszerezhetők nála. Állítólag Welsz házából került elő az MSZP volt elnökhelyettese, Simon Gábor fotójával ellátott, Gabriel Derdak névre kiállított bissau-guineai útlevél, amellyel egy magyar bankban számlát is nyitottak. Az egykori szocialista politikus szeptember 21-én indult perében tagadta, hogy ilyen útlevele lett volna. A vád szerint Simon 2008 és 2012 között jövedelemként vagyonnyilatkozataiban és adóbevallásaiban kizárólag az országgyűlési képviselői, valamint az államtitkári tisztségéért kapott bevételeket tüntette fel. Ám más országban nyitott bankszámláin több száz millió forintnak megfelelő, ismeretlen forrásból származó devizát helyezett el, és az összeg után sem személyi jövedelemadót, sem egészségügyi hozzájárulást nem fizetett. Az így okozott vagyoni hátrány mintegy 120 millió forint, amelyet Simon az eljárás során megtérített. A vád része a hamis útlevél is.

A volt szocialista politikus Welszről azt mondta a tárgyaláson: „máig se tudom, hogy megbízást teljesítő fedett ügynök vagy kalandor volt, de jól kibabrált velem”. Vallomása szerint Welsz kereste meg őt 2014 februárjában, a botrány kirobbanásakor és ráijesztett, hogy le fogják tartóztatni. Simon ijedtében jóhiszeműen megbízást adott Welsznek, aki elkérte tőle az üggyel kapcsolatos dokumentációját, majd arra próbálta rávenni, hogy legalizálja – a Simon szerint amúgy legális – jövedelmeit. A vádlott gyanút fogott, és visszavonta a megbízást, ám az iratait nem kapta vissza, Welsz pedig öngyilkos lett – szól a volt politikus verziója.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »