Újabb francia polgármester akar népszavazást a betolakodók miatt

Allex után újabb francia polgármester akar népszavazást a migránsokkal kapcsolatban. Allex egy párezres falu, de Béziers egy gazdag város, ahol 80 ezren élnek. A polgármester Robert Ménard, aki független politikus, és a Front National támogatásával nyert a legutóbbi önkormányzati választásokon.

Magyar Menedék - Tepe

Ménard egyébként Algériában született, ismert és sikeres baloldali újságíró, egy ideig tagja volt a francia szocialista pártnak is. Ő alapította meg az Riporterek Határok Nélkül szervezetet (RSF), ami a világ egyik legismertebb újságíró-hálózata. 1985 és 2008 között ő volt a szervezet vezetője is. Utána kezdett el politizálni, vagyis nemrégen. Robert Ménard először tavaly szeptember szólalt meg a migránsügyben. Az önkormányzati újság címlapjára néhány migráns fényképet tette, ezzel a felirattal: Itt vannak!

Sokszor idézett kifejezése pedig a bevándorlási folyamattal kapcsolatban: „migránsbotrány”.

Tegnap a béziers-i önkormányzati lap címlapján egy olyan fotómontázs szerepel, ahol a város híres katedrálisa látható, a templomtéren pedig migránsok tolonganak. Az újság felirata: Migránsok a városközpontban.

Robert Ménard január első vasárnapjára tervezi a népszavazást. Azt mondta, hogy felháborító, hogy a város, a helyi emberek megkérdezése nélkül akarja bővíteni a francia állam a város menekülttáborát.

Azt is mondta, hogy nagyon reméli, hogy az ő esetükben a francia hatóságok nem fogják megakadályozni a szavazást.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »