Újabb feszültségek Moldova és Transznisztria között

Újabb feszültségek Moldova és Transznisztria között

Újabb feszültséget okozott Chişinău és a szakadár moldovai régió, Transznisztria között, hogy a régió fővárosában, Tiraszpolban a náci Németország fölött aratott győzelem évfordulóján, május 9-én tartott katonai díszszemlén a régióban szolgálatot teljesítő orosz békefenntartók is felvonultak.

tiror4_b

Andrei Galbur moldovai külügyminiszter már korábban felszólította Moszkvát, hogy ne engedélyezze az orosz egységek részvételét a felvonuláson. Ennek ellenére az orosz katonák a transznisztriai belügyi alakulatokkal, a hadsereg egységeivel és a helyi biztonsági szolgálat (KGB) tagjaival együtt részt vettek a díszszemlén.

A chişinăui kormány vehemensen elítélte a lépést. „Az orosz katonák részvétele a tiraszpoli díszszemlén ellentétben áll az Oroszországi Föderáció által tett vállalásokkal a nemzetközi normák tiszteletben tartását illetően” – szögezte le a moldovai külügyminisztérium az ügy kapcsán kiadott közleményében. A Transznisztriában szolgáló orosz békefenntartó alakulat létszáma mintegy 1500 fő. Eközben Moldovában éppen olyan hadgyakorlat zajlik, amelyen a Pruton túli ország hadserege közel 200 amerikai katonával közösen vesz részt.

Mint ismeretes, a mintegy 500 ezres lakosságú, zömében orosz ajkúak lakta Dnyeszter Menti Köztársaság az 1992-es polgárháborút követően kiáltotta ki függetlenségét, amit azonban a világ egyetlen országa, így a tiraszpoli kormányt támogató Oroszország sem ismer el hivatalosan. A térségbe a harcokat követően orosz békefenntartókat küldtek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »