Újabb feltétel jön az amerikai belépéshez?

Újabb feltétel jön az amerikai belépéshez?

Az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS) vámügyi és határőrizeti (CBP) szerve azt javasolja, hogy az Egyesült Államokba vízummentességi jogcím alapján belépni készülőktől kérjék be azok közösségimédia-profiljainak listáját. Az előterjesztés szerint a kitöltendő formanyomtatványokat (így a vízummentességet élvező magyar állampolgárokra vonatkozó kérdőíveket) úgy módosítanák, hogy azokon be lehessen jelölni, melyik közösségi hálót használja a kérelmező, illetve ott mi a „közösségimédia- azonosítója”, például felhasználóneve. A tervezet szerint ez – legalábbis egyelőre – opcionálisan kitöltendő rubrika lenne, és az adatközlés funkcióját „átvilágítási” és „kapcsolatfelvételi” jellegűként jelölték meg az amerikai hatóságok.

Kissé ironikus, de a készülő változás – amelyet a múlt héten tettek közzé – hatvannapos, postai úton történő véleménynyilvánítási időszak után lép tovább a megvalósulás útján.

A tervezetről Joseph Lorenzo Hall, a Demokrácia és Technológia Központ vezető szakembere számolt be a BBC-nek, miután a hivatalos oldalon felfigyelt rá. A brit közszolgálati adónak azt nyilatkozta, hogy szerinte hiába csak opcionálisan kitöltendő rubrika lenne, az utazni szándékozókról nehezen elképzelhető, hogy üresen hagyják, mivel félnek attól, hogy nem kapnak belépési engedélyt az Egyesült Államokba.

A szakember úgy fogalmazott: úgy érzi, mindez nehezebbé teszi az országba történő belépést. „A demokrácia feltétele, hogy legyenek olyan helyek, melyek mentesek a kormányzati ellenőrzéstől, márpedig a társadalmi élet egyre nagyobb mértékben az interneten zajlik” – mondta Hall. Hozzátette, rosszat tenne a társadalomnak, az embereket elriasztanák az online társadalmi érintkezéstől, így reméli, átgondolják ezt az előterjesztést.

A terrorellenes biztonsági intézkedések égisze alatt az Egyesült Államok nemrég vízumkényszert vezetett be azokkal a vízummentességre korábban jogosult személyekkel szemben, akik iráni, iraki, szíriai vagy szudáni kettős állampolgárok – illetve látogatást tettek ezekben az országokban az elmúlt öt évben.

A BBC cikkében emlékeztet arra is, hogy az MSNBC tavaly közzétett egy belső feljegyzést, mely egy olyan elvetett tervről szól, amely alapján átvilágították volna a vízumért folyamodók közösségi médiumokon fellelhető tevékenységét, gyanús megjegyzéseket keresve.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »