Újabb erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy?

Csaknem fél évtizedes rendőrségi nyomozás után fordulatot vett a korábbi Hunvald-perektől elkülönülten zajló, 2010 előtti erzsébetvárosi ingatlaneladások ügye – tudta meg lapunk a Központi Nyomozó Főügyészségtől. Az évekkel ezelőtt egyesített büntetőeljárásokat a VII. kerület fideszes polgármestere.

Vattamány Zsolt hat éve még ellenzéki önkormányzati képviselőként, egy évre rá pedig már a városrész vezetőjeként – több mint kéttucatnyi egykori önkormányzati ingatlan áron aluli eladása miatt – kezdeményezte. Nagy Andrea főügyészségi szóvivő tájékoztatása szerint a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indult nyomozást a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta és annak lefolytatásával a Központi Nyomozó Főügyészséget bízta meg. – Az ügynek nincs gyanúsítottja, azzal kapcsolatban jelenleg bővebb tájékoztatás nem adható – tette hozzá Nagy Andrea.

A most ügyészségi hatáskörbe vont ingatlaneladási nyomozásban a gyanú szerint a 2010 előtti ügyeletekkel – az egyelőre ismeretlen tettesek – több mint félmilliárd forint kárt okoztak. Ezek között van az Almássy téri Szabadidőközpont, az Akácfa utca 61. alatti öregek napközi otthona, valamint a Kertész utca 23. szám alatti ház eladása. A további feljelentéseket megalapozó helyi képviselő-testületi döntés szerint Erzsébetváros 2010-re csaknem 3,6 milliárd forint bevételtől esett el. – Huszonnégy lakóépület és két másik ingatlan áron aluli eladásával 337 lakás és 69 üzlethelyiség „veszett el” – összegezte öt éve Vattamány Zsolt.

Az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügyként elhíresült, csalás, vesztegetés és más bűncselekmények miatt kezdődő eredeti Hunvald-per tavaly zárult jogerősen. Abban a fő vádlott Gál Györgyöt, volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnököt 8,5 év letöltendő börtönbüntetésre, míg Hunvald György egykori MSZP-s polgármestert a bíróságok három és fél évi börtönbüntetésre ítélték és két évre a közügyektől is eltiltották. A szocialista politikus, aki büntetésének jó részét előzetes letartóztatásban már letöltötte, a 2014-es önkormányzati választás előtt néhány hétig újra a helyi MSZP elnöke lett. Bár a fiktív szerződések miatt indult Hunvald–Weinek-perben a volt polgármestert jogerősen felmentették, 2016 közepéig szavazati joga sincs.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »