Újabb elrabolt lányok szabadultak ki a Boko Haram fogságából

Újabb 21 lány szabadult ki a Boko Haram fogságából azok közül, akiket az iszlamista terrorszervezet tagjai két és fél évvel ezelőtt raboltak el az észak-nigériai Chibokban – jelentette csütörtökön a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató.

Muhammadu Buhari nigériai elnök szóvivője az egyik közösségi oldalon tudatta, hogy a kiszabadult lányok a belbiztonsági erők őrizetében vannak. Az elnöki hivatal azt is közölte, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt és a svájci kormány közvetítésével folytatott tárgyalások eredménye volt a 21 lány szabadon bocsátása. További részleteket nem közöltek a terroristákkal kötött egyezségről.

A Boko Haram 2014 áprilisában 276 diáklányt hurcolt el a Borno szövetségi államban található Chibokból. Volt, aki azóta már kiszabadult, de többségük egyelőre nem került elő.

A terrorszervezet hét éve küzd egy iszlám állam megteremtéséért elsősorban Nigéria északi részén. A harcok során már mintegy 20 ezren vesztették életüket, és több mint 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Az összecsapások átterjedtek a szomszédos Kamerun, Csád és Niger területére is. A Boko Haram hűséget fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »