Újabb derék lengyel döntés: leszámolnak a kommunista köztéri elnevezésekkel

Egy éven belül meg kell változtatni a lengyelországi köztereken az olyan elnevezéseket, amelyek a kommunizmushoz kötődnek vagy a kommunista korszakot idézik. Az ezt elrendelő törvényt pénteken fogadta el egyhangúlag a lengyel parlament alsóháza.

A jogszabály értelmében az önkormányzatok nem adhatnak az újonnan megépült utcáknak, hidaknak és tereknek olyan személyekre, szervezetekre, eseményekre vagy dátumokra utaló neveket, amelyek a totalitárius rendszert jelképezik vagy a kommunista korszakra emlékeztetnek. A műemlékekre és az emléktáblákra a törvény azonban nem vonatkozik.

A már létező köztéri elnevezéseknél a jogszabály arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy ezekről véleményt kérjen a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetétől, és az új szabályzás hatályba lépését követő 12 hónapon belül változtasson rajtuk.

Az utcák és terek megváltozott nevei miatt ugyanakkor a személyazonosító okmányokat a törvény szerint nem kell kicserélni.

A törvényt még a szenátusnak és a lengyel államfőnek kell jóváhagynia. A felsőházi szavazáskor nem várhatók akadályok, mivel a törvényjavaslatot ott dolgozták ki. A jogszabály a jóváhagyását követő három hónap után lép hatályba.

Az előterjesztők szerint a jogszabály 1200-1400 lengyelországi köztéri elnevezésre vonatkozik. Ez a becslés az önkormányzatoknál végzett felmérésen alapul. Kommentárok szerint a szükséges változtatások valódi száma ennek kétszerese is rúghat, mivel nem minden önkormányzat adott kimerítő tájékoztatást.

(MTI)

Korábban írtuk:

Követendő: nyilvánossá teszik a pedofilok listáját Lengyelországban

Határozatban utasította el a szejm az uniós bevándorlóelosztási kvótát


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »