Újabb címeket vehetnek el Kiss Lászlótól

A Magyar Sportújságírók Szövetsége is visszavonhatja korábbi kitüntetéseit az erőszakoló úszóedzőtől.

Szerdán elvették Kiss László díszpolgári címét Százhalombattán – bár erről ő maga is lemondott –, majd a város uszodájáról is leverték a nevét, miközben az úszóedző bocsánatot kért és kapott évtizedekkel korábban elkövetett tettéért az áldozatától, Takáts Zsuzsannától.

Más is gondolkodik, hogy visszavonja, amit Kiss Lászlónak adott – szúrta ki a Hvg.hu. „A kitüntetéseket nem elsősorban az 55 éve történtek miatt kell visszavonni, hanem azért, ahogyan az elmúlt két hónapban viselkedett” – ezt a kormányközeli sportújságíró, Szöllősi György írta egy Facebook-kommentben. Szöllősi a Puskás Akadémia korábbi sajtófőnöke, a Puskás-jogok birtokosának számító Puskas.com Kft. ügyvezető igazgatója, a FourFourTwo havilap főszerkesztője és a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke is egyben.

Visszavonás?

A portál úgy tudja, hogy a szövetség hét eleji, kétnapos tápiószentmártoni kongresszusán is sokat beszélgettek az ügyről, amely a szervezet elnökségét is foglalkoztatja hetek óta. Nem hiába: a Magyar Sportújságírók Szövetsége hatszor választotta az év edzőjének Kiss Lászlót, 2010-ben az év szövetségi kapitánya is volt. Szöllősi György a portálnak az mondta, ezen díjak visszavonását az alapszabály egyelőre nem teszi lehetővé.

Amit jelenleg megtehetnek az alapszabályuk szerint, hogy fontos közügyekben megszólalnak, de közleményt egyelőre nem adtak ki, mert „most van kiforróban a megoldás” – mondta Szöllősi György a Hvg.hu-nak. „Az elnökségben született egy javaslat, ami erős legitimációhoz kötné az általunk adható kitüntetések visszavételét. Ez a tagság legalább felének plusz egy tagnak a szavazáson való részvételét, illetve a szavazók nagy többségének támogatását tenné szükségessé” – tette hozzá az elnök.

A szavazás interneten is történhet, így gyorsan, de akár viszonylag lassan is lehetne dönteni Kiss kitüntetéseinek visszavonásáról. Szöllősi egyébként nem tartaná tragédiának, ha csak később döntenének, mert legalább nem a jelenlegi hisztérikus hangulatban kerülne sor.

Más díj is ugorhat

A portál megemlítette, hogy Kiss 2011-ben Prima Primissima díjat is kapott, ezzel 50 ezer euró járt. A Prima Primissima Alapítvány arról tájékoztatta a Hvg.hu-t, hogy a kuratórium a következő hetekben foglalkozik Kiss László díjának ügyével.

A Kiss László-ügy részleteiről alábbi cikkünkben tudhat meg többet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »