Újabb botrány a migránstáborban: több száz embert vettek őrizetbe

Folytatódtak a zavargások csütörtök este a legnagyobb bulgáriai menekülttáborban, mert előző nap a helyi hatóságok fertőző betegségek miatt kijárási tilalmat rendeltek el. Eddig 24 rendőr és két migráns megsebesült, majd a rendőrök több mint 300 migránst őrizetbe vettek.

Egy rendőrségi szóvivő szerint körülbelül 2000 migráns vett részt az esti verekedésben a török határhoz közeli Harmanli mellett működő táborban. Autógumikat és bútorokat gyújtottak fel, és kővel dobálták a rendőröket. A rendfenntartók vízágyúkkal és gumilövedékekkel oszlatták szét a tömeget.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök este azt tervezte, hogy a helyszínre látogat. A karantén miatti tiltakozásul már csütörtökön napközben is voltak zavargások. A bTV bolgár tévé felvételeiből ítélve a menekülttábor területén tűz ütött ki. Értesülések szerint a létesítmény területén több épület is megrongálódott, köztük az étkező és az újonnan épített regisztrációs központ.

“A tábor 128 lakójánál állapítottak meg korábban többnyire bőrbetegségeket, valamint bárányhimlőt és vírusos fertőzéseket, a szófiai orvostudományi akadémia azonban hangsúlyozta, hogy nem áll fenn a tömeges megbetegedés veszélye.”

A dpa német hírügynökség szerint a kijárási tilalommal a helyi hatóságok a bolgár nacionalisták tiltakozásaira reagáltak. Ők a hétvégén tartós kijárási tilalom bevezetését követelték a tábor mintegy háromezer lakója számára. A tüntetők arra panaszkodtak, hogy a migránsok zaklatják őket és betegségeket terjesztenek. Becslések szerint körülbelül 13 ezer migráns – mintegy a felük afgán – vesztegel Bulgáriában.

Rovatok: KékfényTelepülés: VilágCímkék: kékfény, krimi, rendbontás, migránsok, migrációs válságForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »