Újabb autógyárat épít a Mercedes Magyarországon

Új autógyárat épít a Mercedes kecskeméti gyára mellé – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

A miniszter hozzátette, az 1 milliárd eurós beruházással felépülő gyárban évi 150 ezer autót gyárthatnak. A fejlesztés 2500 új munkahelyet jelent, a beruházáshoz a magyar kormány 12,9 milliárd forintos támogatást ajánlott fel.

Miközben politikai és gazdasági következményekkel járó, eszeveszett sebességű változások zajlanak a világban, Magyarország elmondhatja, hogy az országban az emberek és a befektetett tőke is biztonságban van; a beruházásokért folytatott soha nem tapasztalt kemény harcba a magyar kormány eredményesen kapcsolódott be, amit bizonyít a Mercedes új beruházása is – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, az európai helyzet távol áll a normálistól, korábban biztonságosnak hitt helyeken a terrorfenyegetettség növekedése, a nogo-zónák létrejötte tükrözi, hogy milyen sérülékeny és sebezhető lett a világ. Hangsúlyozta: a magyar gazdaság összteljesítményét alapvetően meghatározza a nemzetközi vállalatok bizalma.

Sikeresnek bizonyult a kormány célkitűzése, hogy Magyarország Közép-Európa termelési központja legyen, hiszen az elmúlt hat évben a magyar ipar teljesítménye 26,3 százalékkal nőtt – mondta a miniszter. Hozzátette, a gazdaság gerincét az autóipar jelenti, tavaly az ágazat termelési értéke rekordot döntött, és az idei első 5 hónapban további 5 százalékkal 3349 milliárd forintra bővült. Ezzel az ágazat az ipari kibocsátás 31 százalékát képviseli, 157 ezer embernek ad munkát, 13 százalékkal többnek, mint tavaly év végén.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »