Újabb ágazat lobbizik az alacsonyabb áfáért

Újabb ágazat lobbizik az alacsonyabb áfáért

A liszt mint alapvető élelmiszer, és a takarmányok általános forgalmi adójának (áfa) csökkentését ajánlja megfontolásra a nemzetgazdasági miniszternek a Gabonaszövetség.

A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) hétfőn levélben hívta fel Varga Mihály figyelmét, hogy a feketegazdaság ágazati arányának csökkentése érdekében érdemes mérsékelni a liszt és a takarmányok áfáját 27-ről 5 százalékra. A levelet az MTI szerint elküldték Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek is.

A szövetség azt írta, hogy a feketegazdaság magas aránya a gabonaágazatban egyértelműen a magas áfateher következménye. A feketegazdaság mértéke nehezen becsülhető, de az ágazati szereplők információi alapján a lisztpiacon elérheti a 35 százalékot, ami rendkívül magas. A takarmányipar hasonló nehézségekkel küzd, a 27 százalékos áfa itt is a csalások melegágya – írta a Gabonaszövetség.

Fehéredést várnak a lisztáfa csökkentésétől

A feketegazdaság ellehetetleníti a tisztességesen működő vállalkozások, az elmúlt években több, százmillió forintos támogatásokkal korszerűsített malomipari vállalkozás jutott csődbe. Az egész takarmányipar – amely az állattenyésztés, a feldolgozó- és az élelmiszeripar sikerességének az alapja – az áfa okozta nehézségek mellett a teljes támogatási rendszerből is kikerült azon téves elképzelés miatt, hogy nem tartozik az élelmiszeriparhoz.

Az áfacsökkentéstől a liszt forgalmában várható „kifehéredés” az ágazati szereplők „pesszimista várakozásai” alapján több mint 3 milliárd áfabevételt generálna, így az intézkedés többletbevételt hozna a költségvetésnek, hiszen a jelenlegi adatokat alapul véve a kiesés az alacsonyabb kulcs miatt 2 milliárd forint lenne – magyarázza a Gabonaszövetség.

A nagy áfacsökkentés-háború

Amint arról beszámoltunk a sertésáfa-csökkentést követően beindult a nagy áfacsökkentési lobbiháború. Elsőként a sertéstőkehús áfája lett alacsonyabb. Április elején aztán az FM bejelentette, hogy a tej áfáját is csökkentenék, múlt héten pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte: a tejen kívül a baromfihús és a tojás áfája is csökken terveik szerint 2017-ben. Szerdán a Magyar Pékszövetség is beszállt a lobbizásba, ők a kenyerek és pékáruk áfájának csökkentését szeretnék elérni. Ezt követően jelentette be Fazekas Sándor, hogy a halhús áfája is csökken.

A magas áfa miatt valóban sok az adócsaló, de ez önmagában nem ok a csökkentésre – mondta Sztankó Dániel, az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. szakértője pénteken a Magyar Nemzetnek. A mérséklés által alacsonyabb lehet az infláció, ami növelheti a fogyasztást. Azt is hozzátette, hogy az egységes csökkentés jobb, mintha bizonyos tételeknél vezetik be az alacsonyabb kulcsot. Ha csökkentik a sertés vagy éppen a baromfi áfáját, joggal merül fel a nyúltartók, a halasok körében, nekik miért nem jár a kedvezmény. Kiemelte, egy ilyen döntés előtt társadalompolitikai, egészségügyi és egyéb szempontokat is figyelembe kell venni.

– Ha egy süteményt elvitelre kérünk a cukrászdában, olcsóbb, mintha a helyszínen ennénk meg. Azért lehet ilyen ellentmondás, mert a szolgáltatásnak magasabb az áfakulcsa. Az adórendszer egyszerűsítése miatt lenne tehát fontos az egységes csökkentés – fejtette ki Sztankó Dániel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »