Új uniós pályázat támogatja az egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztését

Új uniós pályázat támogatja az egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztését

Az egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztésére nyílik lehetőség 7,3 milliárd forintos keretösszegig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

A pályázaton 200 millió és 1,5 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatás nyerhető el – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t június 20-án.

A támogatás az egyházi kulturális értékek, vallási turisztikai helyszínek fejlesztésével hozzájárul a magyarországi kulturális értékek megőrzéséhez, fenntartásához és bemutatásához.

A fejlesztésekkel kapcsolatos általános elvárás a komplex szolgáltatásokat nyújtó vonzerő kialakítása, látogatószám és költés generálása. Támogatható a legalább három megyei szintű területegységet átfogó, egységes vallási tematikához kapcsolódó öt vagy annál több állomásból álló hálózatok fejlesztése, a fejlesztés helyszínei közül legalább az egyik településnek jelentős turisztikai célpontnak kell lennie – emelte ki az államtitkár.

Rákossy Balázs kifejtette, a vallási motivációjú utazások fő céljai a kegyhelyek és zarándokhelyek, illetve egyre inkább az egyéb vallási tematikus utak is. Ez elsősorban zarándoklatokat, vallási eseményeken való részvételt jelent, ugyanakkor a vallási turizmus helyszíneinek felkeresése történhet kulturális, nem pedig kifejezetten vallási okból is.

Az épített örökségként számon tartott egyházi helyszínek a városlátogatók programjának is fontos részei, ahogy a templomok műkincseinek bemutatása is sok érdeklődőt vonz. A látogatók ezeken a helyszíneken is igénybe vesznek turisztikai szolgáltatásokat, ami hozzájárul a turisták költésének növeléséhez – hangsúlyozta.

Forrás: MTI

Fotó: Gödöllői Régió Turisztikai Honlapja

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »