Új UEFA-elnökjelölt a láthatáron

Angel María Villar, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) első alelnöke kedden bejelentette, hogy indul a szervezet elnöki posztjáért.

A spanyol szövetség elnöke a szerdai határidő előtt egy nappal jelentette be a döntését. Az eddigi jelentkezések alapján Michael van Praag, a holland, valamint Aleksander Ceferin, a szlovén szövetség elnöke lesz az ellenfele. A választást az UEFA athéni kongresszusán szeptember 14-én tartják.

Michel Platini korábbi elnök május 9-én mondott le tisztségéről, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem mentette fel, hanem csak hatról négy évre csökkentette eltiltását, amelyet a nemzetközi szövetség (FIFA) szabott ki rá.

A francia sportvezető a szóbeli lemondása után közölte, hogy döntését Athénban hivatalossá fogja tenni. Felfüggesztése óta ideiglenesen Villar vezeti az UEFA-t, a franciaországi Európa-bajnokság döntője után ő adta át a serleget a győztes portugál válogatottnak.

Nem segített sokat az igazság kiderítésében

Villart a FIFA etikai bizottsága tavaly novemberben figyelmeztette, és 25 ezer svájci frankra büntette, mert megszegte a FIFA etikai kódexét, amikor nem segítette a nyomozati részleg munkáját a 2018-as és a 2022-es világbajnokság odaítélése kapcsán folytatott vizsgálat során. A novemberi közleményben ugyanakkor azt is jelezték, hogy Villar később már késznek mutatkozott az együttműködésre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »