Új trükkel verik át a húsvéti sonka vásárlóit

Új trükkel verik át a húsvéti sonka vásárlóit

A jól megtervezett hívószó azonban elhomályosítja a sonkákat vizslató szemet, mert a hagyományos vonzó.

Szívesen sétálgatok a piacon, még ha nem is vásárolok semmit. Figyelem, milyen érdekességek érkeznek, hogyan mozognak az árak. Néha a tét nélkül barangolásból pompás ételek elkészítésére nyerek ihletet. Még a „Bosnyákon” is.

Most, húsvét előtt, a piac megtelt füstölt húsokkal. Parasztsonka, lapocka, szívsonka, tarja, meg sok minden egyéb várja – gyakorlatilag hegyekben – a vásárlókat. Ha valaki rendszeresen követi a média vagy az idősebbek intelmeit, az már messziről láthatja, hogy a füstölt áru döntő többsége hamiskás mosolyt küld a fogyasztók felé. Rózsaszín, lédúsan csillanó sonkák kelletik magukat. Pár héttel ezelőtt még futottak a disznó alatt… Kiabál a gyors érlelés. Olcsó áru kell, azt veszik, a pénznek pedig forognia kell, a rendes sózásra, érlelésre nincs idő.

Jól tudjuk azt is, hogy a hagyományos módon elkészített, sózott-füstölt sonka akár 50 százalékot is veszíthet eredeti súlyából. Ám a színe mélyvörös lesz, az íze nem túl sós, kicsit talán diós is, az állaga pedig – vékony szeletekben – lágyan olvadó. Ezért éri meg több pénzt kifizetni érte. Az igaziért.

A csábítóan olcsó sonkák – és egyebek – óriási tömegét befecskendezett páclével dúsítják, így az eredeti súlyhoz képest eladáskor akár 30 százalékos gyarapodást is el lehet érni. Szárítás nincs, csak füstölés. Olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás, és ez ebben az esetben ordítóan igaz.

A hentesek és a kereskedők persze örömmel varázsolják el a vásárlókat olyan bűvös szavakkal, amelyek másra, többre, jobbra utalnak, mint a kínált portéka. A piacon most – általam korábban fel nem fedezett, így számomra – új hívószót fedeztem fel.

Hírdetés

„Hagyományosan füstölt.”

Minden pultról visszaköszön. A kibővített változat a hagyományosan füstölt parasztsonka – például.

Az első kérdés, ami felmerül bennem, hogy miként lehet másként füstölni, mint hagyományosan. A csendes parázs hideg füstjét mi válthatja ki? Rákenik a füstöt a sonkára? Azt tudom, hogy folyékony füstöt is be lehet fecskendezni, akár kenhető is lehet…

De fogadjuk el, hogy a sonka tényleg hagyományosan füstölt. A kiírás azonban őszinte, fájdalmasan precíz: semmi más nem hagyományos abban a sonkában, csak a füstölés.

A jól megtervezett bűvésztrükk azonban elhomályosítja a vizslató szemet, mert a hagyományos vonzó.

Kérem, ne dőljenek be ilyen egyszerűen!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »