Új trendek jönnek a légi hadviselésben?

Az amerikai légierő bejelentette kedden, hogy hadrendbe állította a legkorszerűbb F–35A típusú vadászgépek első repülőszázadát.

Herbert Carlisle tábornok, a légierő hadműveleti parancsokságának vezetője washingtoni sajtókonferenciáján hozta ezt nyilvánosságra.

A Lockheed Martin F–35A típusú vadászgépéről szóló bejelentést mérföldkőnek minősítik az Egyesült Államokban, részben azért, mert ez a 379 milliárd dollárba kerülő projekt a Pentagon jelenleg legnagyobb szabású fegyverprogramja.

„A légierő döntése az F–35A vadászgépek hadrendbe állításáról világos és erőteljes jelzés az Egyesült Államok barátainak és ellenségeinek egyaránt, hogy az F–35 képes beteljesíteni küldetését” – fogalmazott Chris Bogdan, a légierő altábornagya, a program vezetője.

Carlisle tábornok felhívta a figyelmet arra is, hogy ezeket a vadászgépeket immár bevethetik harci cselekményeke is a Közel-Keleten vagy bárhol másutt, ahol szükséges.

Szakértők szerint ez az F–35-ös gép lehetővé teszi majd az amerikai haderőnek, hogy felderítsen ellenséges repülőt vagy más veszélyforrást messze a jelenlegi hatótávolságán túl, csapást mérjen rá, és jóval azelőtt távozzon, hogy az ellenség észlelné jelenlétét. Ugyanakkor Todd Harrison, a Center for Strategic and International Studies (CSIS – Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Kutatóközpontja) védelmi kérdésekkel foglalkozó elemzője a Reutersnak azt mondta, hogy a program még mindig nincs teljesen készen, a vadászgépek még nem tudnak mindent, amire eredetileg szánták őket.

A Pentagon F–35-programmal foglalkozó irodája bejelentette: további tárgyalásokat folytat a Lockheeddel újabb F–35-ös harci repülők vásárlásáról, mintegy 15 milliárd dollár értékben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »