Új terrorellenes törvényeket fogadtak el

Elfogadta a parlament a Belügyminisztérium terrorellenes csomagját.

A BM intézkedési csomagjának egyik lényegi eleme, hogy az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a jövőben nemzetbiztonsági szolgálatként, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) néven működik tovább. A belügyminiszter alá tartozó TIBEK feladata a nemzetbiztonságot, bűnüldözést, közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozásának, elemzésének eredményeként a lehető legátfogóbb kép összeállítása az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről, a belső biztonsági helyzetről, a közbiztonság állapotáról. Minderről tájékoztató rendszert működtet, és értékelő jelentéseket készít a kormánynak.

Az eredetileg javasolthoz képest azonban változás, hogy a különböző tárcák által felügyelt szolgálatok nem adnak majd automatikusan adatokat a TIBEK-nek.

A törvényjavaslat továbbá szabályozza a kódolt telefonos szolgáltatások korlátozását, bevezeti – a rendőrségi törvény módosításával – a terrorcselekmény elkövetése vagy előkészülete esetén alkalmazható kiemelt biztonsági intézkedés kategóriáját, és módosítja a büntető törvénykönyvet is.

Szerző: MTI


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »