Új tábla a marosvásárhelyi orvosi valós történetéről

Új tábla a marosvásárhelyi orvosi valós történetéről

A román Királyi Ház közbeavatkozása nyomán új tábla került ki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) felújított előcsarnokába. A tavaly májusban avatott, az intézet történelmét teljesen elferdítő felirat alatt ezúttal egy, a valóságnak megfelelő kétnyelvű szöveg kapott helyet.     A román Királyi Ház közbeavatkozása nyomán új tábla került ki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) felújított előcsarnokába. A tavaly májusban avatott, az intézet történelmét teljesen elferdítő felirat alatt ezúttal egy, a valóságnak megfelelő kétnyelvű szöveg kapott helyet.

mogye_tablak_6_or_b

A román királyi ház beavatkozása nyomán új, kétnyelvű táblát helyeztek ki a
Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) felújított előcsarnokában a tavaly májusban leleplezett, az oktatási intézmény történelmét teljesen elferdítő felirat alá.

A frissen kihelyezett tábla a főépület és a MOGYE valós múltját mutatja be, kezdve attól, hogy az épület 1906 és 1907 között, Bernády György polgármestersége idejében készült. Továbbá kiderül, hogy 1909 és ’19 között császári és királyi alreáliskola működött benne, 1920 és ’40 között a Mihai Viteazul katonaiskola, 1941 és ’45 között a Csaba királyfi Királyi Hadapródiskola, 1945 és ’48 között a kolozsvári Bolyai Egyetem Magyar Orvosi Kara, majd 1948 és ’91 között az Orvosi és Gyógyszerészeti Intézet, ami 1991-től a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem nevet viseli.

A történelmi tényeket pontosan felsorakoztató második tábla kihelyezésére a román uralkodói ház és annak jogi képviselője beavatkozására volt szükség, hisz, mint köztudott, a tavaly májusban az egyetem vezetősége az egykori uralkodó család számára is rendkívül kínos történelemhamisító táblával próbált kedveskedni Mihály királynak és a táblaavatásra meghívott lányának, Margit hercegnőnek.

A tavaly tavasszal szervezett ünnepségen Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora azt próbálta elhitetni a közvéleménnyel, hogy hetven évvel ezelőtt Mihály király a marosvásárhelyi egyetemet hozta volna létre. Az uralkodó az 1945. május 28-án kibocsátott királyi rendelettel valójában Kolozsváron magyar tannyelvű egyetemet létesített bölcsészeti, jog- és közgazdaság-tudományi, természettudományi és orvosi karral. A magyar oktatási intézmény pár hónappal később a Bolyai Tudományegyetem nevet vette fel.

A királyi rendelet azt is megszabta, hogy a kolozsvári román tannyelvű tudományegyetem a magyar orvostanhallgatókat is befogadja laboratóriumaiba és klinikáiba. Ez a rendelkezés a román ellenállás miatt azonban nem teljesült, ezért a magyar orvosi kart Marosvásárhelyre költöztették. A marosvásárhelyi orvosi egyetem 1958-ban vált ki a Bolyai Tudományegyetemből, és kapott önálló jogi státust. A román nyelvű oktatást szinte egyik napról a másikra, 1962-ben vezették be.

A történelemhamisítási kísérlet miatt a magyar tagozat oktatói és diákjai tavaly nem vettek részt az Azamfirei által szervezett ünnepen. A tanárok beadvánnyal fordultak a Ponta-kormány tanügyminiszteréhez, a volt tárcavezető azonban válaszra sem méltatta őket. Ezek után Borbély László parlamenti képviselő a királyi háznak jelezte, hogy az egyetem vezetősége által szerkesztett szöveg meghamisítja a történelmi tényeket. Ezt követően a Hohenzollern család jogi képviselője Marosvásárhelyre látogatott, ahol meghallgatta mindkét felet, majd igazságos megoldást ígért.
Furcsa módon a MOGYE vezetősége az új tábla kihelyezése után sem hajlandó eltávolítani a tavaly kihelyezett táblát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »