Új „szelek fújnak” a labdarúgás szabálykönyvében

Új „szelek fújnak” a labdarúgás szabálykönyvében

Már májusban, az angol válogatott felkészülési mérkőzésein kipróbálják a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szabályalkotó testületének (IFAB) június elsejétől életbe lépő szabálymódosításait. 

yellowcard-800x500_c_b

Az illetékes szerv hétfő kora este tájékoztatása alapján már régóta azon dolgoznak, hogy a sportágat még „felhasználóbarátabbá” és dinamikusabbá tegyék a nézők számára, olyan változtatásokat készülnek bevezetni, amely egyszerűbbé teheti a játékot a laikusoknak is.

A szakemberekből álló testület által összeállított 95 pontnyi változtatás között szerepel például a „tripla büntetés” eltörlése, vagyis ezután ha egy futballista a 16-oson belül szabálytalankodik, de szerelési kísérlete a labdára irányul, akkor ezért a jogos büntető mellett a bíró piros lap helyett csak sárgát mutat majd fel – és így értelemszerűen a játékost nem tiltják el a következő meccsről sem.

Említésre méltó módosítás az is, hogy mostantól a középkezdéskor hátrafele is lehet adni a labdát, ha pedig a sérült játékos pályán elvégzett kezelése nem tart tovább húsz másodpercnél, akkor automatikusan visszaállhat, nem kell a szélen várnia a játékvezető jelzésére.

Anglia május 22-én Törökországgal, 27-én pedig Ausztriával gyakorol a nyári franciaországi Európa-bajnokságra. Utolsó barátságos meccse június másodikán, a Magyarországgal egy csoportban lévő Portugália ellen lesz. A FIFA-kongresszust május 12–14-én Mexikóban tartják, ahol szavaznak a pár napja UEFA-taggá vált Koszovó felvételéről is. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »