Új perrendtartást készítenek elő, jogsértő bizonyítékokat is figyelembe vehet a bíró

Több előnye is lehet az új perrendtartásnak, ha elfogadja a változtatásról szóló javaslatot a parlament. Wopera Zsuzsa miniszteri biztos elmondta, lényegesen átalakulhat a perek menete, ami várhatóan rövidebb lesz az eddigieknél, valamint jogsértő bizonyítékokat is figyelembe vehet a bíró.

Rövidebb, koncentráltabb eljárást tesz lehetővé az új polgári perrendtartás (Pp.), a felek nem tudják majd a végtelenségig elhúzni a pert – mondta Wopera Zsuzsa miniszteri biztos az M1 aktuális csatornán.

A miniszteri biztost azért kérdezték, mert kedden megkezdődött az Országgyűlésben az új Pp. javaslatának általános vitája.

Változnak a jogviták, változnia kellett a Pp-nek is

Wopera Zsuzsa azt mondta, az új törvény megalkotását az indokolta, hogy a jelenlegi, 1953-tól hatályos Pp.-t csak a rendszerváltozás óta is több mint százszor módosították, és már nem képes a modern jogvitákat hatékonyan rendezni. Bízik abban, hogy az új Pp. valóban alkalmas lesz arra, hogy a 2018. január 1. után induló ügyekben olyan keretrendszert biztosítson, amely garantálja az anyagi jogok hatékony érvényre jutását – fogalmazott.

Új perszerkezet

Az új Pp. a jelenlegi egységes helyett bevezeti az osztott perszerkezetet, amelynek lényege, hogy az eljárás két különböző funkciójú részre tagolódik, a perfelvételi és az érdemi tárgyalási szakaszra. Az első szakasz lezárultával például már nem lehet bizonyítási indítványt benyújtani, így nem kell emiatt gyakorlatilag újrakezdeni az eljárást. Az új felépítés alaposabb előkészítő munkára ösztönzi a feleket, koncentráltabb, feszesebb eljárást tesz lehetővé – összegzett.

Bizonyíték lehet a titokban készült kép is

Wopera Zsuzsa kiemelte: az új Pp. tervezete főszabályként tiltja ugyan jogsértő bizonyíték – például titokban készült kép- vagy hangfelvétel – felhasználását, de ha az érintett félnek nincs más bizonyítéka, akkor a bíró mérlegelheti az elfogadását. Ez persze nem mentesítené az érintettet a büntető- vagy polgári jogi következmények alól – tette hozzá.

Először a magánszakértő jön

A miniszteri biztos a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kitért a szakértői bizonyítást érintő változásokra is. Elmondta: a kirendelt szakértő véleményét az egyes felek által behozott magánszakértő nyomán eddig meg lehetett kérdőjelezni, és az egymásnak ellentmondó vélemények miatt a bíró nem tudta, mire alapozza az ítéletét. Ennek az új Pp.-ben úgy próbálják elejét venni, hogy a magánszakértői bizonyítást előrehozzák.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »