Új párt a láthatáron? – tovább bomlik az ellenzék?

Új párt a láthatáron?  – tovább bomlik az ellenzék?

Jövő februárra egy új, a Centrum Párthoz hasonló szervezet is létrejöhet volt MDF-esek, civilek és volt baloldaliak részvételével – ezt feltételezi Kiszelly Zoltán politológus. Szerinte a baloldali pártok hibáznak az októberi népszavazás bojkottálásával.

A politika lényege a cselekvés, azzal nem nagyon lehet a választókat motiválni, buzdítani, hogy egy demokráciában ne menjenek el szavazni. Az MSZP–DK–Moma–PM–Együtt politikai hibát vét, amikor tétlenségre, távolmaradásra biztatja a szavazókat. A Kétfarkú Kutyapárt és a Fodor Gábor-féle liberálisok is ki fogják sajátítani a kormányellenes vagy érvénytelen voksokat, a többi baloldali párt viszont nem tud majd konkrét eredményt felmutatni. A magyar politikatörténetben volt már erre példa, az 1989-es négyigenes népszavazáson az MDF játszotta el ugyanezt, meg is bukott a taktikája – fejtette ki Kiszelly Zoltán politológus.

Szerinte az MSZP-ben beárazták a népszavazási kudarcot, igazából csapdát akarnak állítani a többi baloldali pártnak azzal, hogy a szavazatszámláló bizottságokba küldenek tagokat. „Már október másodika utánra, a baloldali előválasztásokra készülnek, és majd lobogtatják az adatokat, hogy ők küldték a legtöbb aktivistát a szavazatokat számolni, tehát ezzel is azt akarják bizonyítani, hogy ők a legszervezettebb és legerősebb baloldali erő. Tehát megindult a helyezkedési verseny” – tette hozzá. Kiszelly Gyurcsány Ferencről el tudta volna képzelni, hogy változtat a politikáján, mégis beleáll a kampányba, és Fodor pártjához hasonlóan, az „igenek” mellett korteskedik majd, de végül nem tette ezt meg. Kitért arra is, hogy Kerék-Bárczy Szabolcs távozása a DK-ból és ígérete egy új szervezet létrehozására csak még nagyobb versenyt, szembenállást okozhat a baloldalon. A politológus február-március környékére teszi az új alakulat megalakulását. Feltételezése szerint a 2002-es Centrum Párthoz hasonló választási csoport jöhet létre, egykori MDF-esek – például Gémesi György gödöllői polgármester –, civilek és volt balolda­liak részvételével. Egy ilyen erő az utcai politizálással is erőt tudna mutatni a baloldali versenytársaknak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »