Új nyomozást indítottak az Uber ügyében

Új nyomozást indítottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az Uber ügyében – tudta meg az MTI a hivataltól hétfőn.

A NAV a távirati iroda érdeklődésére azt közölte: az adóellenőrzések során olyan új információ került a kockázatelemzők birtokába, amelyet azonnal továbbítottak a hivatal illetékes bűnügyi főigazgatóságának. „A pénzügyi nyomozók az eddig nem ismert, nyomozást érdemben befolyásoló adatok alapján a mai napon új nyomozást indítottak az Uber-ügyben” – fogalmaztak.

Szombaton azt közölte a NAV, hogy bűncselekmény hiányában elutasították az Uber ügyében költségvetési csalás miatt tett feljelentést.

Az ügyészségre február elején érkezett feljelentés nagy összegű költségvetési csalás miatt. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a feljelentés kiegészítését rendelte el, mert a feljelentésben szereplő adatok alapján a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról nem lehetett megnyugtatóan állást foglalni.

Tiltakoznak a taxitársaságok

Az Uber Hungary Kft. 2014 novemberében kezdte meg magyarországi működését, a cégnek 26,203 millió forint nettó árbevétele és 4,071 millió forint vesztesége volt tavaly a nyilvánosan hozzáférhető cégadatok szerint.

Az okostelefonokra letölthető utazásmegosztó alkalmazással az autósok és az utasok neten találhatnak egymásra, és a viteldíjat is a rendszeren keresztül rendezik az ügyfelek. Az Uber-sofőrök magyarországi számlájukra kapják meg bevételeiket.

A taxitársaságok tiltakoznak az Uber működése ellen, mondván ugyanolyan személyszállítási szolgáltatást végeznek, mint ők, miközben nem felelnek meg a taxisokra vonatkozó szabályoknak. A vállalat ugyanakkor azt állítja, hogy az Uber nem taxi-, hanem technológiai rendszer, a társaság informatikai cég, amely olyan netes piacteret üzemeltet, amelyen keresztül különböző jellegű szolgáltatások működnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »