Új műtési eljárást mutat be egy amerikai orvos Temesváron

Új műtési eljárást mutat be egy amerikai orvos Temesváron

Új műtési technikát mutat be Giuliano Testa amerikai sebészorvos a temesvári megyei kórházban a helyi kollégáknak. A dallasi Baylor egyetemi kórház szervátültetési klinikájának a vezetője két, előrehaladott stádiumban levő daganatos beteget műt meg a bánsági egészségügyi intézményben – számol be a Mediafax.

mutet5932_b(képünk illusztráció)

Az Egyesült Államokban elsőként sikeres méhátültetést végző orvos olyan, vastagbélrákban szenvedő betegeken hajt végre műtétet Temesváron, akiken ezt a beavatkozást eddig nem tudták elvégezni a szakismeret és technikai adottságok hiányában. Végeznek ugyan hasonló műtéteket az intézményben, de a romániai orvosok eljárási módja különbözik a most bemutatott módszertől.

„A romániai orvosok hagyományosan felmetszették azt a felületet, ahol a tumor található, az eljáráshoz szükséges méretű vágással” – magyarázta Sorin Olariu, a temesvári megyei kórház 1-es számú sebészeti klinikájának a vezetője. Azonban a Giuliano Testa által bemutatott módszerrel az ilyen súlyos beavatkozás laparoszkópiás műtéttel is elvégezhető. Ennek a módszernek a jellegzetessége, hogy kis, 5 centiméteres nyílást okoz a páciens testén, és ennek az az előnye, hogy a műtét utáni felépülés csupán két vagy három napot vesz igénybe, tehát ennyi idő után a beteg már lábra állhat, akár kiutalót is kaphat.

Giuliano Testa továbbá vese- és májátültetés eljárásában is támogatná a temesvári orvosokat, hiszen ilyen beavatkozást az ország nyugati régiójának egyetlen kórházában sem végeznek. Ezért temesvári orvosoknak tobábbképzési lehetőséget nyújtanak a dallasi egészségügyi intézményben. Fiatal orvosok jelentkezhetnek a képzésre, akik nemcsak a műtét eljárását sajátíthatják el, hanem a műtét utáni kezelés módszereit is. „Ez a tapasztalat segít a temesvári kollégáknak szervátültetési programok elkezdésében, amelyek a régió lakóinak a javát szolgálják” – nyilatkozta az amerikai orvos. Giuliano Testa 2005-ben is járt Temesváron, akkor veseátültetést végzett a megyei kórház orvosainak az együttműködésével.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »