Új módszerrel akar nyomást gyakorolni a megyevezetőkre az ukrán kormány

A költségvetési dolgozók béreinek visszatartása a megyevezető munkájával való elégedetlenség eredménye is lehet, és az ukrán vezetés ezt a mechanizmust a helyhatalmi szervekre történő nyomásgyakorlásra használhatja fel – fejtette ki véleményét Vszevolod Sztyepanyuk politikai és gazdasági szakértő a Golos.ua információs hírügynökségnek adott kommentárjában.

„A költségvetési dolgozók béreinek késedelme arról tanúskodik, hogy a 2016-os költségvetés nem megfelelően volt megtervezve. Elképzelhető, hogy a költségvetési hiány jelentősen megnövekedett, csak egyelőre ezt hivatalosan még nem közölték.”  – jegyezte meg a szakértő.

Sztepnyuk szavai alapján még egy oka lehet a költségvetési dolgozók bérkésleltetésének, ez pedig a hatalom elégedetlensége egyik vagy másik megye kormányzójának politikájával és tevékenységével. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a helyi költségvetéseknek nincs elég a pénzük az összes költségvetési dolgozó bérének a finanszírozására, ezért az állami költségvetésbe szubvenciós támogatást terveznek be a bérek biztosítása céljából. Ha azonban a jelenlegi hatalom meg akarja nyirbálni egyik vagy másik megyevezető népszerűségét, egyszerűen csak késleltetni fogják ezeket a támogatásokat. Ilyen esetekben természetes, hogy az emberek elégedetlenségüket elsősorban a megye vezetője irányába fejezik ki, ami igencsak csökkenti majd azok népszerűségét.

A közgazdász biztos benne, hogy a helyi költségvetések hiányával nemsokára Ukrajna igen sok megyéjének szembe kellesz néznie, főleg, ha Kijevnek kifogása lesz majd fel a helyhatalmi szervek tevékenységével.  A szakértő azt is megjegyezte, hogy a költségvetési dolgozók bérhátralékainak felszámolása az év végéig teljesen reális, mivel ez a kérdés valójában csak a kormány akaratától függ.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Hrojszman-kormány, ukrán kormány, ukrajnai hírek, ukrán politikaForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »