Új módszer a drágább útépítésre

Egy 5,2 kilométer hosszú, kétszer egysávos út megépítésére hatan pályáztak, a legalacsonyabb ajánlati ár 10,45 milliárd, a legmagasabb 16,1 milliárd forintról szólt, de várhatóan az a konzorcium nyerheti el a beruházást, amelyik 14,8 milliárd forintért (ez a harmadik legolcsóbb) kivitelezné az utat – írja a 444, levezetve, hogy miképpen lehetséges ez.

Az utóbbi hónapok útépítési pályázataiban ugyanis az új közbeszerzési törvénynek megfelelően nem csak az számít, hogy ki mennyiért vállalja a munkát. Értékes pontokat lehet nyerni olyanokkal is, hogy a jelentkező cég munkatársainak mekkora szakmai tapasztalata van, ki ígéri meg, hogy hátrányos helyzetű munkavállalókat is foglalkoztat, és megjelent az úgynevezett „környezetterhelési érték” is. A portál ez utóbbi tényező kiemelkedő jelentőségére hívja fel a figyelmet, azt állítva, hogy jószerivel a környezetterhelési érték befolyásolja leginkább az útépítés árát. Környezetterhelési értéken ugyanakkor azt értik, hogy kinek van a legközelebb aszfaltkeverő üzeme az építkezéshez. A környezetterhelési értéket úgy számolják ki, hogy az aszfaltkeverő telep és az építkezés közötti távolságot (km) felszorozzák a használni kívánt teherautók szén-dioxid-kibocsátásával (g/kWh), és a szükséges aszfalt mennyiségével (t). Mivel az utóbbi két szorzó minden pályázónál ugyanakkora, itt valójában csak a távolság (km) okoz eltérést az ajánlatokban. Az így kapott szorzat lesz a „környezetterhelési érték”, ami jellemzően a közbeszerzéseken elnyerhető pontok 20 százalékát határozza meg.

A cikk levezetése szerint, hiába teszi ki a környezetterhelési érték a szerezhető pontok mindössze ötödét, igazából a többi tényező majdnem megegyező értéke miatt az aszfaltkeverő üzem távolsága lesz a döntő. Az írás elején említett példánál azért szerezheti meg a beruházást a 14,8 milliárd forintos ajánlat, mert környezetterhelési értékként 344 ezer egységet tudtak felmutatni. Ezzel szemben 4 millió volt a környezetterhelési értéke annak a pályázónak, amely 4 milliárd forinttal olcsóbban, a győztes által kért pénz 70 százalékáért is megcsinálná a munkát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »