Új mesterképzõs szakkal várnak õsztõl a kolozsvári Sapientián

Közel 1500 helyet hirdet meg az idei felvételire a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a kolozsvári, marosvásárhelyi, csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi karain összesen, ebből nagyjából 1150-et alapképzésen, míg 350-et mesterképzésen. A kolozsvári kar négy alapképzési szakán 120 helyet, míg a négy mesterszakán 65 helyet hirdetnek meg – jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon a kolozsvári kar vezetői, Tonk Márton dékán és Szenkovics Dezső kari titkár.

A Sapientia EMTE kolozsvári karára július 18-án indul a felvételi folyamat, és minden szak külön felvételi vizsgát rendez. A felvételi időpontokról itt találni részletes tájékoztatást. A kar vezetői szerint nagyjából fele-fele arányban hirdettek meg ingyenes és költség-hozzájárulásos helyeket. A költség-hozzájárulás mértéke szakonként változik, alapképzésen a Jogra 450 euró egy évre, a Filmművészet, fotóművészet, média szakért 350 eurót kell fizetni, míg a Környezettudomány, illetve a Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakra 250 eurót. A meseterképzésen is 250-450 euró között van a hozzájárulás mértéke egy évre.

Ősztől a kolozsvári karon minden alapképzési szakhoz társul mesterképzés

– jelentette be büszkén Tonk Márton a sajtótájékoztatón. Ugyanis néhány héttel ezelőtt a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság akkreditálta a Környezetvédelem és monitoring mesterszakot. A 2016 őszén először induló szakon 5 tandíjmentes és 10 költség-hozzájárulásos helyet hirdettek meg.

Tonk elmondása szerint az összes mesterszakot nemzetközi együttműködésben hirdetik meg, a Diplomácia és interkulturális tudományok szakot a Budapesti Gazdasági Egyetemmel, a Filmtudomány szakot az Eötvös Lóránt Tudományegyetemmel (ELTE), az újonnan induló Környezettudomány és monitoring szakot a Szegedi Tudományegyetemmel (a Romániában újszerűnek számító képzésnek is a szegedi egyetem szolgál mintával) és az ELTÉ-vel együttműködésben hirdetik meg. Az angol nyelvű képzést biztosító Európai és nemzetközi üzleti jog képzést a Debreceni Egyetemmel közösen szervezik. Ez utóbbira egyébként már román anyanyelvű diákok jelentkezését is várják. Tonk szerint az együttműködések és a kiscsoportos szakok is a minőségi, hatékony oktatás biztosítékai, amire Kolozsváron a kezdetektől fogva vállalkoztak.

Az egyetem kolozsvári karának vezetői azt is elmondták, hogy a tanulmányi eredmények függvényében minden évben újraszámolják az ingyenesen és költség-hozzájárulással tanulók listáját. Ezen kívül pedig mindenki jogosult érdem-, tanulmányi és szociális ösztöndíjra. Az utóbbi kumulálható is az előző kettővel.

De nem csak felvételi lesz a nyáron a Sapientián

Tonk és Szenkovics egyben az utóbbi év eredményeit is összegezte, illetve a nyár Sapientiás programjaiból is szemezgetett. Elmondták többek között, hogy ismét Sapientiás diák nyerte a TIFF helyi filmek versenyét, illetve azt is, hogy 9 diákjukat díjazták az ETDK-n. Emellett elmondták, hogy a jogi kar docensét, Varga Attilát alkotmánybírónak választották, ami Tonk értelmezésében az egyetem jogászképzésén zajló munkának is az elismerése. Vargát Áder János köztársasági elnök is kitüntette idén márciusban a magyar érdemrend középkeresztjével. Szintén idén tüntették ki a jogi kar egy másik tanárát, Veres Emődöt a magyar érdemrend lovagkeresztjével. Emellett pedig Hartel Tibort említették, aki Károly herceg szakmai idegenvezetője volt az erdélyi fás legelőkön.

Azt is elmondták, hogy a Kolozsvári Magyar Napokon három olyan filmet fognak bemutatni, ami a filmes képzés elmúlt éves teljesítményéhez kapcsolódik. Vetítenek egy Házsongárd-filmet, az 1959-ben megszüntetett Bolyai Egyetem jogászkepézéséről szóló dokumentumfilmet, illetve az idén 15 éves Sapientia első rektoráról, Tonk Sándorról szóló dokumentumfilmet is. Emellett a Kolozsvári Magyar Filmnapok megszervezésében is részt vesz a Sapientia, többek között olyan filmeket vetítenek majd náluk, mint a Pálfi György rendezte Szabadesés vagy a Horváth Lili rendezte Szerdai gyerek. De emellett lesz beszélgetés is a 15 éves Sapientiáról, illetve a Gulág-sorozatukban is tartanak egy előadást. A Gulággal foglalkozó kutatási projektjük keretében egyébként jövőre több programmal is készülnek, az előadások mellett kiállítást is szerveznek és filmet is forgatnak a túlélőkkel. Emellett a nyáron ott lesznek a Tusványoson és az IKE fesztiválon is.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »