Új mászóút vonzza a természetjárókat a Gyilkos-tó környékén

Új mászóút vonzza a természetjárókat a Gyilkos-tó környékén

Via ferratát, azaz speciális mászóútvonalat épített ki a gyergyószentmiklósi Dancurás hegyimentőcsapat a Békás-szorosban található, 1345 méter magas Kis-Cohárdon. 

14707776_575818735949205_2525884392800066151_o_b

„Aki belevágna a kalandba, annak azt ajánljuk, készüljön fel, mi vár rá: csakis az előírásokat betartva és megfelelő felszereléssel vágjon neki bárki is a hegynek” – mondta Tatár Attila, a gyergyószentmiklósi turisztikai iroda vezetője. Kötelező a hegymászó sisak, hegymászó hám, kesztyű a kapaszkodáshoz, megfelelő „kantár” és két karabiner, utóbbiakat minden körülmények között a via ferrata biztonsági kábelébe kell beleakasztani. A via ferrata olyan alternatív hegymászó útvonal, amelyen a sziklán kiépített biztosítókötelek, kapaszkodó, lábtámaszok teszik lehetővé a mászást.

Az építő Dancurás hegyi­mentőcsapat tagjaiban felmerült a kérdés, hogy nehéz vagy könnyű utat alakítsanak-e ki. Köztes megoldás született, azaz a legjobb döntés – szögezte le Tatár Attila. Hozzátette, a mászóút előrelépést jelenthet a környék turizmusában. Az Alpokban például nagyon népszerűek a hasonló mászóutak, de már Erdélyben is komoly az érdeklődés irántuk. Bihar megyében a vendégfogadásban érdekeltek nem hittek az ott kiépült via ferrata vonzerejében, az ottani építőket is meglepte a használók száma. A környékbeli panziók mindegyikében bérelhető ma már mászófelszerelés – mondta Tatár.

Úgy fogalmazott, főként a természetjáró turistaréteget szeretnék a Gyilkos-tóhoz csalogatni. A via ferrata használatához megfelelő fizikai erőnlét és pszichikai adottságok kellenek, valamint edzettségi szint, hiszen a 200 méteres mászás, 173 méteres szintkülönbség keményen igénybe veszi a mászókat, ugyanakkor jó tudni, hogy a mélységiszonyban szenvedőknek nem ajánlatos.

A Hargita Megyei Tanács finanszírozásával megvalósult mászóút építésénél a Dancurás hegyimentőcsapat úgy számolt, 50 perc alatt teljesíthető az útvonal. A mászóútnál nem is lesz állandó felügyelet, saját felelősségre használható a via ferrata. „Fontos tudnivaló, hogy száraz és szélcsendes időben ajánlott használni. Nedves sziklákon is bejárható az útvonal, de jóval veszélyesebb, viszont aki minden előírást, szabályt betart, azt nem érheti baleset – szögezte le Tatár Attila.

A vasárnap ünnepélyesen felavatott mászóút a Wild Ferenc-emlékút nevet kapta. Az idén májusban elhunyt Wild Ferenc a gyergyói hegyimentő-egyesület alapítója volt. A ’70-es és ’80-as években Páll Tiborral közösen ő szervezte, oktatta és vezette a gyergyószentmiklósi hegymászókat, akik azóta is végzik a szervezett hegyimentő munkát a Dancurás hegyimentőcsapat tagjaiként.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »