Új karmesterek a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnál

Új karmesterekkel folytatja lengyelországi turnéját a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, miután az együttes Krakkóban adott kedd esti koncertjét követően Kovács János karmestert kardiológiai jellegű panaszai miatt kórházba kellett vinni.

Az orvosok szerint a karmester állapota nem engedi meg, hogy folytassa a turnét, így az éjszaka a Nemzeti Filharmonikusok menedzsmentje megszervezte, hogy szerda este a múlt héten Budapesten nagy sikerrel bemutatkozott, Németországban élő fiatal magyar karmester, Farkas Róbert vezényli a zenekart Varsóban, majd csütörtöktől Vajda Gergely veszi át az együttes további lengyelországi előadásainak irányítását – tájékoztatta az MTI-t szerdán a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar kedden kezdte el egyhetes lengyelországi turnéját, amelynek első állomása a krakkói Karol Szymanowski Filharmóniában volt, ahol az együttes hatalmas sikert aratott Kodály, Liszt és Bartók műveinek tolmácsolásával.

A zenekar Báll Dávid zongoraművész közreműködésével hat városban ad hangversenyt a lengyelországi magyar évad keretében. Az ´56-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója, valamint a Bartók-év tiszteletére szervezett turné során Kodály Zoltán Galántai című kompozíciója, Liszt Ferenc I., Esz-dúr zongoraversenye, valamint Bartók Béla Concerto zenekarra című műve csendül fel.

A magyar zenészek szerdán Varsóban, a lengyel Nemzeti Filharmónia székhelyén koncerteznek. A turné további állomásai az Európa Kulturális Fővárosa szerepét idén betöltő nyugat-lengyelországi Wroclaw, az észak-lengyelországi Szczecin és Bydgoszcz, valamint a sziléziai Katowice.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »