Új információk a Gulágról

Konferenciát rendeznek csütörtökön a Gulág-jelenségről Budapesten, az eseményen egyetemi és akadémiai felszólalók is lesznek – mondta Kun Miklós történész az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Magyar Menedék - Sitchin

Kun Miklós elmondta: a Gulág-jelenség című konferencián olyan új információk is elhangzanak majd, mint például az, hogy jóval a szovjet csapatok 1944-45-ös magyarországi bevonulása előtt vittek már el magyarokat a Gulágra. Sztálin 1939-es, az úgynevezett “legelvetemültebb politikai bűnözőket” felsoroló listáján is volt 300 magyar, és 1940-ben, Moldva megszállásakor szintén sok magyart hurcoltak el a Szovjetunióba.

A történész a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Barankovics István Alapítvány, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézete által szervezett konferencia címére is kitért. Azt mondta: a Gulág jó keretfogalom, a Gulág-jelenség ugyanakkor több, mint ami a Szovjetunióban létező rendszer volt. A Gulág-jelenség “az ember megfosztása a szabadságjoguktól, kényszerítés, nemzet szerinti büntetés, azonkívül egy eltorzult gazdasági szemlélet”. Az utóbbit úgy magyarázta: Sztálin azt mondta ugyan, hogy “a legfontosabb dolog nálunk az ember”, viszont ezalatt azt értette, hogy a lehető legtöbb dolgoztatható emberre van szüksége.

Kun Miklós úgy fogalmazott: a Gulágról nem lehet olyan nyugodtan beszélni, mint a spártaiak és athéniek háborúiról, mert “ez a mi vérünk, a mi sorsunk, a mi tragédiánk”. Arra, hogy a Gulág-jelenség máig velünk van, bizonyíték például az Eurovíziós Dalfesztivál idei győztes dala körül kialakult konfliktus is – mondta. A krími tatár származású, ukrán állampolgárságú Jamala 1944 című dala a Sztálin által elrendelt krími deportálásoknak állít emléket, utalva a félsziget 2014-es orosz elfoglalására is.

A második világháború végén mintegy 800 ezer magyart hurcoltak a Szovjetunióba, akik közül 200 ezren meghaltak. A 2017 februárjáig tartó Gulág-emlékév nekik állít emléket.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »