Új hőse van Oroszországnak. Bekerítették, így önmaga ellen rendelt el légicsapást az orosz katona

Az orosz különleges alakulat tisztjét hazájában hősként ünneplik, holttestét pénteken szállították vissza Oroszországba, temetésére május 6-án kerül sor.

 

A 25 éves Alexander Prokhorenko főhadnagy, akit a média az orosz Rambo-ként emleget, a szíriai Palmüra városának visszafoglalása közben keveredett tűzharcba az Iszlám Állam dzsihadistáival, akik körbezárták őt. Mivel nem volt esély a menekülésre, nehéz döntésre szánta el magát: saját pozíciója ellen rendelt el légicsapást, ami önmaga és támadói számára is a biztos halált jelentette.

 

Prokhorenko feladata az volt, hogy felderítse és bombázás céljából bemérje az Iszlám Állam állásait. „A főhadnagy hősként halt meg, saját maga ellen rendelt el légicsapást, miután körbezárták a terroristák”- mondta az orosz katonaság szóvivője.

 

Forrás: Sputniknews.com

 

Az utolsó rádióbeszélgetésének leirata szerint bevetés közben arra kapott parancsot, hogy biztonságos zónába vonuljon vissza, ami azonban kivitelezhetetlennek bizonyult. Az ellenséges erők körbefogták, lőszere elfogyott, így nem volt más lehetősége.

 

„Körül vagyok zárva, már kint vannak, nem akarom, hogy elfogjanak… Katonához méltó módon akarok meghalni, és magammal viszem ezeket a szemeteket is”, mondta a parancsnokságnak rádió adóvevőn a katona.

 

„Itt a vége, parancsnok úr, köszönök mindent, mondja meg a családomnak és a hazámnak, hogy szeretem őket”, hangzottak Prokhorenko utolsó szavai, majd megadta a koordinátákat a bombázáshoz.

 

Forrás: Sputniknews.com

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök posztumusz, az Orosz Föderáció Hőse címmel tüntette ki Prokhorenko-t.

 

Palmüra városát egy évvel ezelőtt foglalta el az Iszlám Állam. A számos, felbecsülhetetlen értékű történelmi emlékkel és műkinccsel rendelkező várost a radikálisok szinte teljesen elpusztították, a mozdítható kincseket pénzzé tették, ezekből a terrorakciókat finanszírozzák. Oroszország hivatalosan 2015 szeptemberétől avatkozott be a kormányerők oldalán a szíriai harcokba.

 

Forrás: Twitter.com

 

HNonline.sk

Nyitókép: BusinessInsider.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »