Új helyettest kapott a kulturális államtitkár

Új helyettest kapott a kulturális államtitkár

Krucsainé Herter Anikót, a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága eddigi főigazgatóját kultúráért felelős helyettes államtitkárrá nevezik ki – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön. Az igazgatóság viszont legkésőbb január elsején megszűnik, jogutódja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő lesz, tehát előbb-utóbb megszűnt volna maga a főigazgatói poszt is. Ami a kulturális államtitkárságot illeti, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak valószínűleg elkél a segítség, mert a politikust pártja befogta a kvótanépszavazás kampányába. Hoppál egyébként is Pécs parlamenti képviselője, így hetente egy napot eleve a körzetében kell töltenie.

A kulturális államtitkárság a második Orbán-kormány óta folyamatosan veszített a hatásköreiből. Elkerült innen az örökségvédelem (a Miniszterelnökséghez), a filmfinanszírozás (a Magyar Nemzeti Filmalaphoz), a külföldi kulturális intézeteket üzemeltető Balassi Intézet (a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, majd a külügyhöz).

A profiltisztítás után az Emmi a színházi és közgyűjteményi (múzeumi, levéltári) intézményrendszerért és a közművelődésért, új nevén a „kulturális alapellátásért” felel. Most újabb közösségfejlesztési program készül tízmilliárd forint értékben európai uniós forrásból, és az Emmi alá tartozó Magyar Állami Operaház felújítása is huszonhárommilliárd forintos beruházás. Lapunk úgy tudja, többek között ezeknek a levezénylésében lesznek feladatai az új helyettes államtitkárnak.

Hoppál Péternek már van egy helyettese, Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet korábbi főigazgatója.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »