Új fokozatba kapcsolnak: Brüsszel elvenné a bevándorlókról való döntés jogát a tagállamoktól

Új fokozatba kapcsolnak: Brüsszel elvenné a bevándorlókról való döntés jogát a tagállamoktól

Elvenné az Európai Bizottság a tagállamoktól a "menekültek" befogadásáról való döntés jogát, és Brüsszel maga döntene az ügyben – áll egy német sajtó által idézett bizottsági tervezetben. Brüsszel szándékai szerint "egyetlen és központosított döntési mechanizmus" jönne létre.

A Tagesschau a Die Welt című lapra hivatkozva arról írt: a brüsszeli Európai Bizottság elvenné az uniós tagállamoktól a menekültügyi eljárások lefolytatását, és a Bizottság maga döntene a "menekültek" befogadásáról.

A német lapok szerint a Bizottság "Európai menekültügyi rendszer reformja és az Európába vezető legális utak erősítése" címmel megfogalmazott dokumentumában az áll, megfontolják azt, hogy a menedékigények feldolgozását a nemzeti szintről európai szintre tegyék át.

Már most is létezik egy Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) nevű uniós intézmény, amelyet a Bizottság javaslata szerint döntési jogokkal ruháznának fel, és minden uniós tagállamban irodát nyitna. Ezzel Brüsszel szándékai szerint "egyetlen és központosított döntési mechanizmus" jönne létre, melyben teljesen harmonizálnák az eljárást, a "menekültek" befogadásáról pedig "konzisztensen uniós szinten döntenének".

(Tagesschau – Mandiner nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »