Új fejezetet nyitna Szász Emese

Új fejezetet nyitna Szász Emese

Európa-bajnoki bronzérmes párbajtőrözőnk tanult a londoni játékok hibájából, ügyel rá, hogy a bizonyítási vágy ne tegye őt görcsössé.

„Londont legszívesebben kitörölném” – így emlékezett vissza Szász Emese a négy esztendővel ezelőtti kudarcára. Sokan éremesélyesként emlegették a magyar párbajtőrözőt, aki első asszójában el is búcsúzott a dél-koreai Csoj In Jeong ellen – csalódást okozva elsősorban önmagának.

A Vasas kiválóságának ágán ezúttal is várhat rá ázsiai ellenfél – már ha sikerül átverekednie magát a 2013-as budapesti világbajnokságon aranyérmet szerző észt Julija Beljajeván. Szász Emese három esztendővel ezelőtt az elődöntőben 14-13-as vereséget szenvedett riválisától, akinek nyilvánvalóan szeretne visszavágni az elszalasztott hazai fináléért.

A magyar vívó nagyon eredményes olimpiai ciklust tudhat maga mögött. Az elmúlt négy év során – a budapesti világbajnokságon elért harmadik helye mellé – három Európa-bajnoki bronzérmet is begyűjtött egyéniben, rendkívül kiegyensúlyozott évek állnak mögötte, hiszen a Világkupákon is halmozta a dobogós helyezéseket. Szász mellett szól az is, hogy jelenleg a világranglista hetedik helyén található, míg Beljajeva csak a 44., vagyis több mint valószínű, hogy a budapesti arany egy kifutott eredmény volt tőle.

A magyar párbajtőröző reményeink szerint ott lesz a nyolcaddöntőben, amelyben a csapatban olimpiai és világbajnok kínai Szun Jü-csi és a dél-koreai Kang Jung Mi összecsapásának győztesével vívhat majd. Az izzasztóbb asszók ezután következhetnek, mert a négy közé jutásért az olimpiai címvédő ukrán Jana Semjakina várhat rá.

Szász Rióba egy houstoni edzőtáborozás után érkezett, saját bevallása szerint jól ismeri a helyszínt, hiszen 2011 óta rendeznek itt Világkupákat, s a médiában olvasott híreket megcáfolandó neki soha, semmilyen problémája nem akadt a brazil városban. Májusban már az olimpiai helyszínt is tesztelték, amelynek különlegességét a csillag alakban elhelyezett pástok adják majd.

Hogy mi a célja?

„Nem titok, hogy éremért érkezem Rióba” – vallott még az elutazás előtt a vívónő, aki a londoni olimpiából tanulva sokat dolgozott azon, hogy a bizonyítási vágyból ne görcsösség legyen, jól kezelje az esélyesség terhét. És ha szárnyakat kap, akár az is előfordulhat, hogy pályafutása során először nagy világversenyen a dobogó tetejére is felállhat.

Olimpiai szereplésének időpontja:
14.00–19.05 (9.00-14.05): női párbajtőr egyéni a negyeddöntőig

16.45 (11.45): a legjobb 16 közé jutásért: Szász Emese-Julija Beljajeva (észt)
21.00-23.05 (16.00-18.05): női párbajtőr egyéni elődöntő, bronzmérkőzés, döntő

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »