Új európaiak verekedtek össze Leszboszon – a furfangosabbjai japán vagy lengyel útlevéllel teszik próbára a hatóságok éberségét

Migránsok verekedtek össze az égei-tengeri Leszbosz szigetén található túlzsúfolt regisztrációs központban, legalább heten megsebesültek – közölte hétfőn a helyi rendőrség.

A hatóságok szerint az erőszak vasárnap este kezdődött, először a fiatalok kezdtek verekedni, majd a tábor többi részén is egymásnak estek emberek. Mintegy 40 magát fiatalkorúnak valló menekült el a táborból. Két felnőtt és öt fiatal könnyebben megsebesült.

A helyi sajtó szerint hétfő reggelre már lenyugodtak a kedélyek.

A jelentésekből nem derült ki az összetűzés oka.

A leszboszi Moria és Kara Tepe nevű migránstáborok túlzsúfoltak; az eredetileg 3500 ember befogadására tervezett létesítményekben jelenleg mintegy 5400-an vannak.

A sáskajárás kezeléséért felelős görög válságstáb szerint az országban hozzávetőleg 60 ezer betolakodó tartózkodik. Az illegális bevándorlók uniós tagállamok közötti szétosztása pedig – szerencsére – csigatempóban halad. A hivatalos adatok szerint alig 3000 embert telepítettek át eddig Görögországból az ígért 33 ezer helyett. Hétfőre virradóra a török partokról további 115 illegális bevándorló érkezett Görögországba.

Japán és lengyel útlevéllel is próbálkoznak

A görög rendőrség emellett újabb migránsokat vett őrizetbe hétfőn, akik hamis iratokkal akartak az égei-tengeri szigetekről Németországba, Csehországba, illetve Svájcba jutni. Az etiópiai, elefántcsontparti, afgán és szíriai betolakodók japán, lengyel, holland és francia útleveleket mutattak fel a hatóságoknak. Három lengyel állampolgárt is őrizetbe vettek, akiket embercsempészettel gyanúsítanak.

Szinte mindennapossá váltak a hasonló esetek a görög szigeteken. A görögországi turistaszezon miatt az embercsempészek és migránsok is abban reménykednek, hogy a szigeteken lévő kisebb repülőterek forgatagában a hamis dokumentumok nem akadnak fenn a szűrőn.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »