Új Európa

Új Európa

A Brüsszelben történt újabb barbár terrortámadás után ismét csak keresgéljük a szavakat, elborzadva nézzük a halottak egyre növekvő számáról szóló híreket, aggódva követjük ismerőseink bejegyzéseit a közösségi portálokon. Hisz nem igaz, hogy messzi van ide Belgium: kisebb ma már a világ, mint volt valaha, Európa és a világ minden szegletében dolgoznak vagy legalábbis megfordulnak magyarok, erdélyiek, székelyföldiek is. És nem lehet szabadulni a gondolattól: velünk is megtörténhetett volna ugyanez, hisz mostantól Európa mely városában, melyik repülőtéren érezhetnénk magukat biztonságban?

Néhány hónap telt el csupán a párizsi merényletek óta, s egy hete sincs, hogy a hatóságok diadalittasan közölték: sikerült elfogniuk a brutális támadások kitervelőjét, lám, itt az újabb tragédia. Az új – külső határait esztelenül megnyitó, biztonságáról megfeledkező, szépnek tűnő, ám a geopolitikai és a hétköznapi valóságtól igen elrugaszkodott illúziók fogságában élő – Európa szívében történt merénylet hírére tegnap a döbbenet és a gyász uralkodott el a világban.

Pontosabban a világnak azon a részén, amelyet többé-kevésbé ismerünk, a magunkénak érzünk, és amelyet összeköt egy nagyjából hasonló értékrend. Mert voltak, vannak viszont olyanok, akik örömünnepet ültek: az Iszlám Állam szélsőséges dzsihádista szervezet magára vállalta a gyilkos merényleteket, és a szervezet támogatói a közösségi portálokon sem rejtették véka alá elégedettségüket.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »