Új emberi szervet "nevezett meg" a tudomány

A modern tudomány önálló szervnek nyilvánította az emberi emésztőrendszer egyik fontos, de máig kevéssé ismert részét, a bélfodrot.

A magyar Wikipédia ezt írja a szervről: a bélfodor (mesenterium) a vékonybél rögzítésére szolgáló hashártyakettőzet, benne ágazódnak el (és sajátos többszörös árkádrendszert alkotnak) a vékonybeleket ellátó felső bélfodri artéria ágai. A bélfodorban nagyon sok nyirokcsomó és sűrű nyirokérhálózat van. Bár szerkezetét elég jól ismerik az orvosok, biológusok is, a funkcióit nem értik még teljesen. További tanulmányozása viszont hozzájárulhat egy sor hasi és emésztőszervi betegség jobb megértéséhez – írja a Science Alertre hivatkozva az Index.hu.

Hírdetés

A The Lancet Gastroenterology & Hepatology folyóiratban publikált bizonyítékok arra utalnak, hogy a korábban több szövetdarabból állónak tartott bélfodor valójában egyetlen, jól elkülöníthető szerv. „Az anatómiai leírása több mint száz éves, de most hibásnak bizonyult. Ez a szerv egyáltalán nem annyira összetett” – nyilatkozta J. Calvin Coffey, az írországi Limerick egyetemi kórházának kutatója. Az új kutatásoknak köszönhetően az orvostanhallgatók már külön szervként tanulnak a bélfodorról, és hamarosan az anatómiakönyveket is frissítik a kiadók.

kronika.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »