Új dzsihadista csoport alakult Szíriában

A levantei országban a Furkánt Követők Csoportja néven alakult – erről maga a szervezet adott hírt hétfőn saját Twitter-fiókján.

A Furkán utalás a normára és az iszlamisták ezt a szót használják akkor, amikor a muszlim szent könyvre, a Koránra utalnak.

A szervezetnek az említett közösségi oldalon közzétett számos bejegyzése szerint “bevándorlókból és követőkből álló szunnita muzulmán dzsihadista egységről van szó”, amelynek célja “a kalifátus visszaállítása a dzsihád, vagyis a +szent háború+ által”. E Twitter-üzenetek hitelességét egyelőre nem sikerült megállapítani.

“Hisszük, hogy ma mindenütt minden muszlimnak dzsihádot kell folytatnia ellenségeinek terjeszkedése ellen” – áll az egyik bejegyzésben.

Nem tudni, hogy köze van-e az Iszlám Államhoz

Azt egyelőre nem tudni, hogy az újonnan alakult dzsihadista szervezetnek köze van-e a Szíriában jelenlévő Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges fegyveres szervezethez vagy az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez.

Az új szervezet egyúttal kijelentette, hogy ellenzi az Egyesült Államok és Oroszország részéről érkező “folyamatos támadásokat”, amelyekre a dzsihadista csoport – mint olvasható a közleményében – “karddal” fog válaszolni, csakúgy, mint a török hadsereg és a vele szövetséges lázadócsoportok behatolására (az északnyugat-szíriai Idlíb tartományba).

A török hadsereg katonái vasárnap léptek be Idlíb tartományba, amely az Ankara támogatta Szabad Szíriai Hadsereg mérsékelt lázadói mellett részben a Tahrír es-Sám dzsihadista szövetség ellenőrzése alatt áll.

Hétfőn a Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet ugyancsak beszámolt arról, hogy az Iszlám Állam 15 települést elfoglalt a HTS-től a középnyugat-szíriai Hama kormányzóság keleti felében. Mindezt azután, hogy a szíriai hadsereg még a múlt pénteken jelentette, hogy több hónapos harcokat követően sikerült felszámolnia a dzsihadista szervezet jelenlétét ez utóbbi kormányzóságban.

A HTS-nek később sikerült öt települést visszafoglalnia a 15 közül – tette hozzá az OSDH.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »