Új döntési rendszer az EU-s pályázatoknál

Új döntési rendszer az EU-s pályázatoknál

Új döntési rendszert vezet be a kormány az európai uniós pályázatoknál – ismertette a döntést Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján.

A szerdai kormánydöntést ismertetve elmondta: a korábban kiszervezett pályázati döntési rendszert megszüntetik, és felállítanak egy, az államigazgatásban dolgozókból álló pályázatbíráló szaknévsort. A kormányfő szerint ez a szisztéma gyorsabb és átláthatóbb lesz.

A cafeteria készpénzesítését is felvetette fel Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság „szétzúzta” a magyar cafeteriarendszert. Szerinte ezért fel kell vetni, hogy az eddig „rejtett” kettős javadalmazási rendszert nyílttá tegyék.

A miniszterelnök azt kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, a 2017-es költségvetést próbálja meg úgy elkészíteni, hogy csak fejlesztésre lehessen hitelt felvenni, az állam működtetésére és fenntartására pedig ne lehessen többet költeni, mint amennyi rendelkezésre áll.

Így lehet majd elérni egy-két éven belül a “valóságosan nullás költségvetést” – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki rendezvényén, Budapesten.

“Nem költünk többet, mint amennyi bevételünk van” – a kormányfő szavai szerint ezzel érhető el az abszolút számban vett adósságcsökkentés.

Matolcsy: Magyarország versenyképességi fordulat előtt áll

Magyarország versenyképességi fordulat előtt áll – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján.

A jegybank elnöke kiemelte: a versenyképesség növelésén alapuló gazdaságpolitikát kell folytatni, mert a következő 20-25 év az ország felzárkózásának időszaka lesz.

Matolcsy György kiemelte: 2010 óta az ország sikeres gazdaságpolitikai fordulatot és pénzügyi stabilizációt hajtott végre, majd 2013-tól monetáris fordulatot vitt véghez. Ezek eredményeként Magyarország a tartós gazdasági növekedési pályára állt.

Az MNB elnöke kiemelte: a következő időszakban megvalósítható lesz az ország felzárkózása, ehhez javítani kell az ország versenyképességét, annak részeként az állam versenyképességét is, miközben az erőforrások minőségi felhasználására is figyelmet kell fordítani.

Varga Mihály: cél a hiány nélkül működő állam

Az államháztartás hiány nélküli működését nevezte a költségvetés-politika jövőbeli céljának Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján.

A tárcavezető közölte: ennek megfelelően indult el a 2017-es költségvetés tervezése.

Varga Mihály a kormány kiemelt törekvéseként szólt arról is, hogy a magyar gazdaság olyan pályára álljon, amely számottevő külső forrás nélkül is biztosítani tudja a dinamikus növekedést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »